‘Vandalisme in Heerenveen niet erger dan in andere jaren’

HEERENVEEN - Volgens de gemeente Heerenveen is het momenteel qua vandalisme in Heerenveen niet anders gesteld, dan in andere jaren rond dezelfde periode.

Dat laat een woordvoerder weten na vragen door deze krant na verontwaardiging over vandalisme in Heerenveen op de Facebookpagina van de Heerenveense Courant. Een lezer had een foto gestuurd van een fiets die door vandalen was vernield bij het station. Dergelijk vandalisme leidt, zo valt uit de reacties op te maken, telkens weer tot verbazing.

In deze periode van het jaar lijkt vandalisme volgens de gemeentewoordvoerder altijd toe te nemen. ,,Misschien heeft dat te maken met de periode van na de examens en als de scholen voor voortgezet onderwijs minder lesuren draaien en er minder ’s avonds gestudeerd hoeft te worden. Of met langere avonden en meer buiten rondhangende jeugd.”

De opmerkingen en meldingen van vandalisme komen ook bij de gemeente binnen. Meestal is dat direct bij de medewerkers van de wijkteams. Maar inwoners melden het ook via de telefonistes en via de social media. En soms komen de meldingen door via de politie.

Verveling

Vandalisme gebeurt volgens de gemeentewoordvoerder vaak vanuit verveling. ,,We zien dat dit meestal en vaak met andermans fietsen, zogenaamd gemakkelijk materiaal, gebeurt. Maar ook met (ingegooid) glaswerk, verkeers- of straatnaamborden en zelfs met bestrating. Als het gaat om gemeentelijk materiaal zoals borden en bestrating, dan doen we als gemeente ook aangifte. Als jeugd op heterdaad wordt betrapt volgt aanhouding en het verhalen van schade.”

Omdat het vaak om fietsen gaat, ruimen de wijkbeheerders die op. Soms liggen de fietsen in het water. ,,Soms liggen ze in fietstunnels en is niet te herleiden waar ze horen. De wijkbeheerders maken foto’s van de plaats en de materialen. De mensen die hun fietsen missen kunnen met de gemeentewerf contact opnemen om te informeren of hun eigendom daar terecht is gekomen.”

De plaatsen waar voornamelijk vandalisme voorkomt, is op plaatsen die net buiten de reguliere looproutes zijn en liefst uit het zicht. Zoals de locaties rond het station, achter het ABC-complex en in de buurt van Casa. En in de wijken buiten het centrum. ,,Het gebeurt op ieder moment van de dag wel, maar vooral als het wat rustig is.”

Geen specifiek beleid

Specifiek vastgesteld beleid rondom vandalisme heeft de gemeente Heerenveen niet. ,,Wel is het zo dat er vanaf deze zomer twee extra boa’s op straat zijn en als dat nodig is mensen aanspreken op hun gedrag.”

Hoewel er ieder jaar weer of groepjes zijn die voor vandalisme zorgen, zijn het volgens de woordvoerder steeds andere personen.

,,Inmiddels zijn de jeugdgroepjes van nu wel in beeld en is er een gezamenlijke (integrale) aanpak door onder andere het jongerenwerk, Caleidoscoop, de politie en de gemeente."

(Tekst Jitze Hooghiemstra)