‘Een dier neem je niet voor even, maar voor het leven’

LUINJEBERD - Inge ten Hoeve droomde er als jong meisje van om op een boerderij te wonen en een dierenasiel te hebben. Sinds vorig jaar september leeft ze haar droom.

Samen met haar partner Chris Toerse is Inge beheerder van dierenopvang ’t Heerveld in Luinjeberd. Zij volgden Grietje Brouwer en Eddie Sleurink op. Die namen na ruim achttien jaar afscheid bij de ’t Heerveld.

’t Heerveld is het katten-, kitten- en konijnenasiel van de gemeente Heerenveen. Er worden zwerfdieren en afstandsdieren opgevangen. Katten en konijnen, die geen eigenaar meer hebben of waarvoor de eigenaar niet meer goed kan zorgen. ,,Ja ook konijnen”: zegt Inge. ,,Veel mensen weten dat niet, maar we vangen ook konijnen op en willen die net als de katten graag herplaatsen bij nieuwe eigenaren.”

Inge is sinds 2002 als vrijwilliger betrokken bij ’t Heerveld. Haar taak was voornamelijk schoonmaken en de dieren verzorgen. Haar leven was niet altijd even gemakkelijk. Als alleenstaande moeder heeft ze haar zoon in haar eentje opgevoed. Nu zegt ze: ,,Ik heb het goed gedaan.”

Ook was ze jarenlang mantelzorger voor haar moeder. Het werken met dieren en de liefde voor dieren zit Inge echter in het bloed. Het was een mooie tegenhanger in moeilijke tijden.

Perfecte moment

In 2017 hoorde Inge dat de functie van beheerdersechtpaar van de opvang vrij zou komen. Dat was het perfecte moment om van haar kinderdroom werkelijkheid te maken. Ze overlegde met Chris, want beheerder is toch heel anders dan het vrijwilligerswerk wat ze tot nu toe gedaan had.

Beheerdersechtpaar betekent: wonen bij het ’t Heerveld, op de ruimte bij De Deelen, organiseren, vrijwilligers aansturen, financiën en veel meer. Chris stond open voor een nieuwe invulling van zijn leven en dat was een bijzondere kans. Chris: ,,Ik help mee om Inge haar droom te verwezenlijken.”

Samen wonen ze nu op de boerderij op hetzelfde terrein, als waar de opvang is gevestigd. Ze hebben elkaar vijf jaar geleden ontmoet en hebben in elkaar de liefde van hun leven gevonden. Samen wonen en samen werken gaat hun goed af. Het leven als beheerdersechtpaar is druk en tegelijk ook heel ontspannen.

Vrijwilligers

De samenwerking met de betrokken veertig vrijwilligers geeft hen veel gezelligheid en voldoening. De dieren die weer een fijne plek vinden, de stilte van de omgeving. Ze genieten volop van dit leven met hun eigen drie honden, drie katten en een fret.

Er is wel een klein aandachtspuntje. Voor ze het weten slokt de opvang van de dieren hun hele leven op. Het werk geeft veel voldoening. Daarnaast mag er ook tijd zijn voor andere mooie dingen in hun leven. Zoals samen op pad gaan en dan leuke dorpjes of stadjes bezoeken. Of lekker de natuur in met de honden.

Bij dierenopvang ’t Heerveld zorgt Inge voor de hele organisatie. Inge: ,,Toen ik vorig jaar begon was het wel een beetje chaotisch. Ik was wel ingewerkt, maar er kwam veel kijken bij de organisatie. Ik heb nu geleerd te delegeren. Bijvoorbeeld de social media, dat doet een vrijwilliger, die het leuk vind om te doen en goed kan.”

Motozorg

Chris zelf was tot vorig jaar vrijwilliger bij Motozorg. Dat is een motorfietswerkplaats en winkel voor mensen met een ‘beperking’. Hij zegt zijn voldoening te halen uit het begeleiden van vrijwilligers, die speciale aandacht nodig hebben.

Ook getraumatiseerde katten hebben aan hem een goede begeleider. Hij zorgt ervoor dat katten die geen vertrouwen meer hebben in de mensen dat vertrouwen weer terug krijgen.

Eigenaar

De gemeente Heerenveen is eigenaar van ’t Heerveld. De dierenopvang is een stichting waarvan de bestuursleden vrijwilligers zijn. Er is zeer regelmatig contact met het bestuur van de stichting. Honden worden niet opgevangen. Honden die gevonden worden in de gemeente Heerenveen gaan naar Zwerfdierenopvang De Nomadenhof in Sneek.

Ook heeft Inge wekelijks overleg met Dierenambulance de Tjonger en Amivedi. De Tjonger vervoert zieke, aangereden, gewonde, verdwaalde en gevonden dieren (06-21578058).

Alle gevonden dieren worden geregistreerd bij Amivedi. Dat is een meldpunt voor huisdiereigenaren voor vermiste dieren en gevonden dieren, zodat die zo snel mogelijk met hun baasje kunnen worden herenigd. (www.amivedi.nl).

Onderzoek en database

Katten die bij ’t Heerveld worden binnengebracht worden onderzocht, gecontroleerd op een chip en aangemeld bij de database van petlook, een online huisdierenregistratiesysteem.

Ook worden de dieren vermeld op de Facebookpagina van’t Heerveld . Als er geen eigenaar wordt gevonden, worden de dieren gesteriliseerd of gecastreerd en wordt geprobeerd een nieuwe eigenaar te vinden.

Als er een nieuwe eigenaar wordt gevonden, is er vooral in het begin veel contact om te kijken of het een juiste herplaatsing is. Soms komt het voor dat een kat weer teruggenomen wordt, omdat het niet klikt met de nieuwe eigenaar.

Het komt ook voor dat een kat, die afgestaan is omdat de eigenaar er niet meer voor kan zorgen, steeds terugloopt naar zijn oude huis. Sommige katten zijn aan een huis gehecht, andere aan een baasje.

Keukenkat

In de opvang is altijd wel een ‘keukenkat’. Die blijft in de opvang, omdat ze bijvoorbeeld oud is en niet herplaatst kan worden.

Inge: ,, Het mooie aan dit werk is dat ik elke dag nieuwe mensen en andere dieren ontmoet, ieder met een eigen persoonlijkheid. Alles kwam op het goeie moment. Mijn hele leven zit hierin en dit is wat ik mijn hele leven wil doen.”

‘Flessenkindjes’ en ‘zomerkatten’

Er zijn deze zomer tot nu toe fors meer kittens binnengebracht bij dierenopvang ’t Heerveld dan in 2018. De teller staat op ruim twintig. Vorig jaar bedroeg het aantal in dezelfde periode ongeveer tien.

Daarnaast zijn er net als in andere jaren ook tientallen ‘zomerkatten’ gebracht, die hun baasje (vaak) nooit meer terugzien. Terwijl er jaarlijks zelfs honderden katten binnenkomen bij de dierenopvang.

„Het brengen van kittens - of soms dumpen ervan - kan diverse redenen hebben”, zegt Inge ten Hoeve, die samen met haar partner Chris Toerse beheerder is van de dierenopvang in Luinjeberd.

Het varieert, zo zegt Ten Hoeve, van mensen die er om wat voor reden niet meer voor kunnen zorgen, tot kittens waarvan bijvoorbeeld de moeder is overleden. ,,Het gaat dan om zogenaamde ‘flessenkindjes’. Dat zijn kittens die met de fles groot gebracht moeten worden.”

Gastgezinnen

De kittens die bij ’t Heerveld komen, gaan naar gastgezinnen. Daarvan heeft ’t Heerveld er ongeveer vijfentwintig in de wijde regio van Heerenveen. Een eigenaar van een kitten heeft eerst twee weken de tijd om een kitten (of kat) eventueel weer op te halen.

Informatie daarover is te krijgen bij Amivedi, de dierenambulance en bij de dierenopvang zelf. Ook in Heerenveense Courant wordt melding gedaan bij het wekelijkse dierenrubriekje.

Konijnen

Daarnaast vangt ’t Heerveld konijnen uit de wijde regio op. Net als voorgaande jaren

Verwacht Ten Hoeve ook nu weer dat er jaarrond ongeveer tien tot vijftien konijnen worden opgevangen.

Dierenopvang ’t Heerveld zit aan de P.G. Otterweg 7 in Luinjeberd en is te bereiken via 0513-529 233.

(Tekst en foto’s Wytske Hallema)