Verdachte dodelijke klap met steigerpijp in Jubbega betuigt spijt

De 26-jarige Heerenvener die er van wordt verdacht dat hij de zestigjarige Sietse Nijboer uit Jubbega opzettelijk van het leven beroofde, door hem met een steigerpijp op het hoofd te slaan, heeft dinsdag tijdens een pro-formazitting zijn spijt betuigd.

,,Het spijt me enorm'', zei de man die destijds ook in Jubbega woonde. ,,Het is ontzettend dom van mij geweest.'' De verdachte kwam speciaal naar de zitting om zijn berouw te tonen. Tijdens een ruzie aan de Schoolweg, in de nacht van vrijdag 23 november op zaterdag 24 november, haalde hij uit met de steigerpijp.

Het slachtoffer werd met zwaar hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht en overleed op 19 december aan zijn verwondingen. De straat werd enige tijd door de politie afgezet. Onduidelijk is waarover de ruzie ging. De verdachte werd de middag na het incident door de politie aangehouden.

De rechtbank bepaalde dinsdag dat hij vanwege de ernst van het feit de komende tijd nog vast blijft zitten. Hij zit al sinds november in voorlopige hechtenis. Inmiddels zijn vier getuigen gehoord. Een vijfde getuige is nog niet opgespoord. Zes weken geleden heeft de verdachte met de reclassering gesproken.

De komende tijd moeten nog verschillende zaken uitgezocht worden. Een minuut of tien voor de klap met de steigerpijp zou het slachtoffer al eens op de grond gevallen zijn bij een confrontatie met enkele andere mannen. De verdachte was daar niet bij betrokken. Advocaat Klaas Wielenga, raadsman van de verdachte, wil weten of er mogelijk ook een causaal verband bestaat tussen deze val en het latere letsel. De zaak zal op 10 oktober inhoudelijk worden behandeld.