Supportersbussen St. Pauli tegen afspraak in centrum Heerenveen: 'Het was een heftige confrontatie'

De confrontatie tussen supporters van de Duitse voetbalclub St. Pauli en die van SC Heerenveen was ,,heftig'', omschrijft burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen.

St. Pauli kwam met vijfhonderd fans naar Heerenveen, om de oefenwedstrijd in het Abe Lenstra Stadion (geëindigd in 1-1, red.) bij te wonen. Omdat de zes bussen veel te vroeg in Friesland arriveerden, reed men door naar het strand van Lemmer. ,,Ze kwamen daarna ook nog te vroeg weer naar Heerenveen'', aldus Van der Zwan.

Lees ook: Supporters St. Pauli zorgen voor ongeregeldheden in Heerenveen

Vooraf was alles nog goed doorgenomen met de clubs en de politie: er was extra beveiliging en de supporters zouden zoals altijd naar het stadion worden gereden, door de bussluis en dan zo het gastenvak in. Maar dat gebeurde niet. Tegen de afspraak in, stapten de Duitsers in het centrum van Heerenveen uit. ,,We gaan nog evalueren wat voor contacten er zijn geweest. We hebben niet expliciet gezegd: rijd niet naar het centrum. Ik wil van de politie weten hoe dit nou kan.'' Of de supporters onder begeleiding van de politie met de bussen naar het centrum zijn gebracht, is één van de dingen die Van der Zwan wil achterhalen. ,,Blijkbaar hebben ze het niet kunnen keren en is men daar uitgestapt.''

In eerste instantie verliep dat vredig. Van der Zwan: ,,Ik kan me dan voorstellen dat je zegt: het is verder goed zo.'' Maar de rust was snel verdwenen, toen de Duitse supporters bij café De Skoffel - de stamkroeg van vele fanatieke fans - in de buurt kwamen.

Politiehond

Er ontstond een heftige confrontatie, waarbij de politie moest ingrijpen. Er vlogen onder andere stoelen door de lucht en het terras van De Skoffel liep forse schade op. Eén persoon is gebeten door een politiehond, nadat hem - aldus de politie - zes keer is gezegd dat hij weg moest gaan. ,,Dat is blijkbaar niet gebeurd'', zegt Van der Zwan.

Dat het bij een vriendschappelijke wedstrijd in de voorbereiding op het seizoen zo moet misgaan, noemt de burgemeester ,,heel vervelend en buitenproportioneel. ,,We hebben ons van tevoren ook goed laten informeren en de politie gevraagd hoe we hiermee moesten omgaan. Het is over het algemeen een vreedzame club.''

De supporters van St. Pauli zijn na de wedstrijd zonder incidenten weer naar Duitsland vertrokken. Van der Zwan hoopt snel in kaart te brengen wat er precies is gebeurd.