Douwe Edelenbos wint Beneluxvet Zomerdamtoernooi

Mildam-Surhuisterveen - Het 30ste Beneluxvet zomerdamtoernooi 2019 is dinsdagavond beslist in een spannende finale. De gebroeders Terpstra maakten de dienst uit in groep B.

Terwijl in Surhuisterveen het wielergeweld rondom Steven Kruiswijk was losgebarsten waren de noordelijke dammers voor de grote finale van hun toernooi uitgeweken naar de Hof van Schoterland in Mildam. Deze accommodatie was ditmaal verrassend ingedeeld waardoor de topdammers het dichtste bij de uitgang waren geposteerd. Onder uiterste stilte werd begonnen, want in de B groep was de spanning om te snijden. Maar liefst vijf spelers hadden nog kans op de titel.

Gevecht om zilver

In de A-groep was de eerste positie al lang bekend: Douwe Edelenbos behaalde met slechts 5 remises en geen enkel verlies zijn eerste prijs. De strijd om de tweede plaats ging tussen drie personen. Het rechtstreekse gevecht tussen Marcel de Vries en Jakob Pronk eindigde in remise, waardoor Marcel 2/1000 punt voorsprong wist te behouden op nummer 3 Sipke Doller uit Haulerwijk. Sipke had in een uiterste poging gehakt gemaakt van de stelling van clubgenoot Henk Hosper uit Mildam. Het tegenstandersgemiddelde bleek hier dus de bepalende faktor.

In de B-groep leek TTS voorzitter Karel de Bruin de lijstaanvoerder Harm Terpstra te gaan vloeren. In een voor de TTS-spelers bekende speelstijl werd Harm een brikje afgesnoept. Harm ging echter ondanks deze achterstand volop in de aanval, wat Karel waarschijnlijk niet had verwacht. Te passief spel werd hem uiteindelijk ondanks zijn schijfvoordeel fataal en dat zal geresulteerd hebben in een nachtje slecht slapen. Alle kansen op een ereplaats overboord gegooid.

Strohalm

Martin Boersboek daarentegen wist wat hem te doen stond en pakte de volle winst tegen Sietse Jonker. Deze strohalm bracht voor hem een derde positie in dit klassement. Zijn opponent Gerrit Terpstra speelde remise tegen Douwe Douma en bleef daardoor in het spoor van broer Harm en stelde de tweede plaats veilig, hoewel het verschil met Martin minimaal was.

In de C-groep werd met afstand winnaar Geert Rozenberg uit Mildam, terwijl de tweede plaats was voor Willem Lep uit Stiens. De afwezige Johan Tuenter uit Westerlee eindigde hier als derde.

Gerard Weinans speelde een belangrijke rol als sponsor van dit toernooi. Dat hij ook een potje kan dammen bewees hij door de poll op internet betreffende de mooiste combinatie van het toernooi met overgrote meerderheid te winnen.

Met meerdere deelnemers uit buurprovincie Groningen mag worden verwacht dat voor de 31ste match wellicht ook nog een aantal Drentse coryfeeen zullen aanschuiven.