Derde plaats voor Lemmer, Akkrum vierde dankzij protest

Bij Albert Visser overheerste na de slotdag de trots. Hij had gehoopt op meer, maar was tevreden met zijn eerste podiumplek als SKS-schipper.

,,We ha oant de lêste dei mei de bêsten meidien. Fansels hoopje je op mear, mar ik bin hiel bliid mei it tredde plak’’, sprak de Lemster schipper vol trots. ,,Oar jier gean we wer foar een heger plakje.

Lees ook: Grou voor vijftiende keer SKS-kampioen, Douwe Visser in illuster gezelschap met derde titel op rij

Achter Lemmer werd Akkrum vierde. Maar daar was wel een protest voor nodig. Bij de eerste ton hinderde Earnewâld d’Halve Maen. Earnewâld won uiteindelijk de wedstrijd en leek vierde te worden in het eindklassement. Maar omdat d’Halve Maen het protest won, kreeg Earnewâld veertien punten.

Akkrum was als tweede over de streep gekomen, maar schoof dus een plekje op. Goed voor een vierde plaats in het eindklassement, pal achter Lemmer. Earnewâld werd geen vierde, maar zesde, achter Huizum.

Lees ook: Niet Earnewâld, maar Akkrum wint slotwedstrijd SKS

Voor het tweede jaar op rij haalde Heerenveen de minste punten, maar maakte Grou het verschil omdat ze een hogere aftrekwedstrijd hadden. In de drie jaar dat Sytze Brouwer schipper is op Heerenveen eindigde hij nog maar één keer in een daguitslag buiten de top-10. De vierde, vijfde en vrijdag de zesde plaats was niet genoeg om Grou, twee keer eerste en vrijdag zevende, in de laatste drie dagen van het kampioenschap te verslaan.

Voor het derde jaar op rij werd Heerenveen achter Grou tweede. Sneek zakte vrijdag door een goed resultaat van Súdwesthoeke naar de twaalfde plaats in het eindklassement. Zij konden er ook niet meer voor strijden. Nog voor de start voer Grou het helmhout van Sneek kapot. Al was het de eigen schuld van Sneek dat dat gebeurde. Sneek kreeg daardoor veertien punten.

1. Grou (36,7), 2. Heerenveen (38,8), 3. Lemmer (43,7), 4. Akkrum (45,8), 5. Huizum (52), 6. Earnewâld (59), 7. d’Halve Maen (61), 8. Leeuwarden (74), 9. Joure (77), 10. Drachten (86,9), 11. Súdwesthoeke (87), 12. Sneek (93), 13. Woudsend (103), 14. Langweer (124);