VOORBESCHOUWING | Koploper

HEERENVEEN - Het leuke van een nog pril eredivisieseizoen is dat we na twee weekends al vijf verschillende lijstaanvoerders hebben gehad. We begonnen vrijdag 2 augustus met Willem II, op zaterdag stond SC Heerenveen zomaar bovenaan, zondag kwam AZ langszij. Vijf dagen later nam het gepromoveerde Sparta het stokje over. Een dag later kwam Ajax bovendrijven, zondag was AZ opnieuw koploper.

De mannen van coach Johnny Jansen beleefden een ijzersterke seizoenstart via de 0-4 in Almelo en de daarop volgende 1-1 tegen Feyenoord was alleszins acceptabel. Resultaat is een keurige vierde plek op de ranglijst. En wat een pegel van afstand heeft die Dresevic in huis. Fenomenaal. Ik heb van beide wedstrijden tussen de bedrijven door een samenvatting van pakweg acht minuten gezien. New York, Washington, Las Vegas, de nationale parken, de eindeloze vlakten van Nevada en het vrolijke San Francisco genoten dit keer prioriteit.

Aanstaande zondag staat de uitwedstrijd tegen FC Emmen op het programma. Dat moet te doen zijn, de drie punten liggen normaliter in het verschiet. Niet dat het een makkie zal worden, maar dat Emmen een moeilijk seizoen tegemoet gaat, staat vrijwel vast. Vorig seizoen wist Emmen zich in zijn eerste eredivisieseizoen ooit knap te handhaven. De ervaring leert echter dat een promovendus zich in de daarop volgende jaargang vaak in de nesten werkt. Degradatie ligt dan een seizoen lang op de loer.

Emmen heeft zich in de nog lopende transferperiode flink geroerd: liefst 23 spelers vertrokken, 13 nieuwe kwamen ervoor terug. Grote schoonmaak dus. Met die 36 mutaties is Emmen vooralsnog de absolute koploper, slechts Fortuna komt met 30 veranderingen enigszins in de buurt. Of de kwaliteit van de selectie daarmee ook is verbeterd, valt nog te bezien. Na de wat ongelukkige 0-1 thuisnederlaag tegen FC Groningen, volgde een kansloze 5-0 nederlaag tegen Ajax in Amsterdam.

SC Heerenveen hield zich tot dusver in de spelerscarrousel tamelijk gedeisd, vooral wat betreft het aantal nieuwelingen, slechts zes. Daarin loert wat mij betreft het gevaar: is de selectie niet wat dunnetjes? Er vertrokken er immers elf; en niet de minsten. Moet voorin en op het middenveld niet nog wat bij? Kan de nieuwe spits Odgaard het tempo van de eredivisie wel aan?