IN BEELD | 'Landgoed Oranjewoud heeft een koninklijk verleden’

ORANJEWOUD - Henk Schriemer stuurde foto’s en tekst toe over Landgoed Oranjewoud.

Landgoed Oranjewoud heeft een koninklijk verleden: op de plaats van het huidige landgoed Oranjewoud stond in de 17e eeuw het zomerverblijf van Prinses Albertine Agnes, dochter van Prins Frederik Hendrik van Oranje en kleindochter van Willem van Oranje. Het bleef lange tijd in bezit van de familie. De laatste keer dat een Oranjetelg zich er liet zien was in 1791. Niet lang daarna werd het zomerverblijf afgebroken.

De Blocq van Scheltinga

In 1823 kocht jonkheer De Blocq van Scheltinga de grond en liet op de oude fundamenten het huidige landhuis bouwen. Ook de tuin werd opnieuw aangelegd. Het landgoed bleef in de familie tot het in 1953 werd verkocht aan het Instituut voor Landbouwcoöperaties, een samenwerkingsverband van diverse landbouwcoöperaties.

De Stichting Friesland Bank

In de jaren zeventig kwam het pand in het bezit van de Friesland Bank die het landhuis volledig heeft gerenoveerd en aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Vervolgens werd de Friesland Bank in 2012 overgenomen door de Rabobank. De Stichting Friesland Bank kreeg als groot aandeelhouder door deze overname o.a. het Landgoed Oranjewoud en de kunstcollectie van de bank in bezit.

De stichting veranderde in 2013 haar naam in Stichting FB Oranjewoud en bezit Landgoed Oranjewoud tot op de huidige dag.

Praktische informatie

Landgoed Oranjewoud wordt verhuurd aan het bedrijfsleven en overheidsinstellingen voor vergaderingen, presentaties, scholing, relatiebijeenkomsten of sollicitatiegesprekken, kortom alles waarvoor een rustige, afgezonderde locatie wenselijk is. U kunt kiezen uit een aantal vergaderruimtes of combinaties daarvan. Alle zijn stijlvol ingericht, alsof de oorspronkelijke bewoners ieder moment thuis kunnen komen.

Op de begane grond bevinden zich de kleinere Heren- en Dameskamers. Daartussen een grote vestibule, met prachtig uitzicht op de tuin, die via de openslaande deuren en de bordes-treden bereikt kan worden. De vestibule kan middels schuifdeuren met de erachter gelegen Gele Zaal tot een grote ruimte worden omgevormd.

Boven bevindt zich, naast een aantal kleinere ruimtes, een grote vergaderzaal, voorzien van de diverse faciliteiten, waar met een gezelschap comfortabel vergaderd kan worden. In het achterste gedeelte van de zaal, met een prachtig uitzicht op het hertenkamp en Museum Belvedère staat een vleugel.

In onze locatie zijn de volgende faciliteiten ‘in huis’ beschikbaar:

*LED-presentatiescherm met draadloze verbinding

*Laptop

*Flipovers

*WiFi

*Kopieer- en printservice

*Personenlift

In overleg met u voorzien we uiteraard graag nog in andere faciliteiten.

Het Landgoed is niet geopend voor particuliere bezoekers. Op de jaarlijkse Open Monumentendag – de 2e zaterdag van september – wordt het huis opengesteld, zodat het publiek van de schoonheid, rust en kunst van Landgoed Oranjewoud kan genieten.

Het is niet mogelijk om in Landgoed Oranjewoud te overnachten. Er is een prachtig alternatief in de buurt: Landgoed Lauswolt, dat ook tot de participaties van FB Oranjewoud behoort.

‘Tsjoch op’ op Landgoed Oranjewoud

Zaken doen gaat optimaler met een goede keuken in huis. Met zijn verrassende recepten in combinatie met uw persoonlijke wensen maakt ‘chef’ Cees Wagenaar iedere lunch of diner net even anders. Geïnspireerd door het beste wat de seizoenen te brengen hebben, komt dat in de keuken van Landgoed Oranjewoud uitstekend tot zijn recht. Tsjoch op!

Voor vragen en reserveringen kunt u contact opnemen met het beheerdersechtpaar Cees of Janneke Wagenaar. info@landgoedoranjewoud.nl of telefoon (+31) (0)513 657 800.