Zestig deelnemers verwacht bij Fries Kampioenschap Palingroken

Eddy de Roos werd vorig jaar Fries kampioen palingroken in Tjalleberd. Zaterdag 26 augustus wordt bekend wie hem opvolgt, of dat hij de titel opnieuw voor zich opeist.

Zo’n zestig deelnemers stoken zaterdag 24 augustus hun rookton op voor het officiële Fries Kampioenschap palingroken op het terrein aan de Kluft in Tjalleberd. Dit jaar voor de 26ste keer. Inzet is de wisselbokaal De Skiere Iel.

De familie De Roos blijkt zeer bedreven in het ‘ielrikjen’. Zo won Siebrand de Roos in 2017 de bokaal, vorig jaar nam zijn broer Eddy de prijs mee naar huis terwijl zijn oudere broer toen als derde eindigde. De Roos was al eerder Fries kampioen.

Tijdens de wedstrijd is er voor bezoekers voldoende gelegenheid om met eigen ogen te zien hoe het roken in zijn werk gaat en men kan gerookte paling kopen bij een van de deelnemers. De organisatie, de stichting Frysk Kampioenskip Ielrikjen, zorgt voor een muzikale omlijsting op het terrein, kinderen kunnen gratis worden geschminkt.

Voor de wedstrijdrokers liggen naast de wisselbokaal aantrekkelijke geldprijzen klaar. Tevens wordt elk jaar een schoonheidsprijs uitgereikt aan de deelnemer die de mooiste of meest originele stand heeft.

De wedstrijd begint om 12.00 uur, uiterlijk om 16.00 uur moeten de wedstrijdrokers hun geselecteerde wedstrijdpaling aanbieden aan de jury. De paling wordt beoordeeld op de onderdelen kleur, opensnijding, reinheid, gaarheid en smaak. De prijsuitreiking vindt rond 18.00 uur plaats.