Van Heloma-familie centraal bij wandeling stichting Werkgroep Oud-Heerenveen

HEERENVEEN - De stichting Werkgroep Oud-Heerenveen houdt zondag 1 september een wandeling door het historische centrum van Heerenveen met als thema de Van Heloma-familie.

Een gids leidt de deelnemers rond en vertelt onderweg over het Heerenveen van vroeger en dan vooral over de belangrijke rol die de Van Heloma’s in Heerenveen en wijde omgeving hebben gespeeld.

Drie monumentale panden langs de route waren eens woningen van de familie Van Heloma. Het Van Helomahuis aan het Van Harenspad maakt tegenwoordig deel uit van Museum Heerenveen.

Ook het pand aan de Heideburen 71 behoorde eens toe aan de familie van Heloma. Even verderop staat Huize Voormeer, dat gedurende ongeveer twee eeuwen werd bewoond door de vervenersfamilie Van Heloma.

De laatste Van Heloma die er woonde was mr. Marcus van Heloma Mzn. Hij was kantonrechter te Heerenveen, voorzitter van de Koninklijke IJsvereniging Thialf, en mede-oprichter en erevoorzitter van de KNSB.

De wandeling start om 14.00 uur op de stoep van Museum Heerenveen aan de Minckelersstraat.

Vanwege het maximaal aantal deelnemers van twintig personen is opgave vooraf verplicht. Dat kan tot uiterlijk vrijdag 30 augustus om 12.00 uur aan de balie van Museum Heerenveen of 0513-625555 en via balie@heerenveenmuseum.nl.

Deelname kost zes euro. Voor donateurs van de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen en jongeren tot en met 15 jaar bedraagt deelname drie euro.