Chagrijn door gebrek een spierballen bij SC Heerenveen

HEERENVEEN - SC Heerenveen neemt het zaterdag in eigen huis op tegen promovendus FC Twente. Rob Kerkhoven blikt vooruit op de wedstrijd die begint om 20.45 uur.

SC Heerenveen is de huidige nummer negen van de eredivisie, FC Twente staat achtste. Ik had verwacht dat ik zou kunnen aankondigen dat nummer vier en vijf tegen elkaar zouden aantreden, maar de vierde of vijfde plek is voor Heerenveen uit zicht na de kansloze nederlaag tegen FC Emmen.

Het chagrijn overheerste na het onthutsend slappe optreden van de Friese ploeg. Ook het optimisme bij FC Twente kreeg een knauw. In een knotsgekke wedstrijd behaalde RKC, vooraf beschouwd als het lelijke eendje van de eredivisie - vorig jaar achtste in de eerste divisie maar via de nacompetitie toch gepromoveerd - een verdiend gelijkspel en ging zelfs bijna met de volle winst aan de haal.

Spelers

Welke spelers van de huidige Twenteselectie ken ik eigenlijk, zo vroeg ik mij af. Na enig gepeins kwam ik op oudgediende Wout Brama. En ik wist dat Paul Verhaegh was gehaald. Daarna viel ik stil. Sander Boschker misschien? Die keept vast tot zijn 65ste.

Brama behoort inderdaad nog altijd tot de selectie, maar heeft nog niet gespeeld vanwege een slepende achillespeesblessure. Verhaegh is nieuw aangetrokken, was tot dusver ook basisspeler, maar bleek tegen RKC geblesseerd.

Clubicoon Boschker speelde weliswaar tot zijn drieënveertigste, maar is in 2014 toch echt gestopt. Als ik de rest van de spelersgroep opzoek, komen slechts keeper Drommel, verdediger Bijen en de verse Japanse aanwinst Nakamura mij enigszins bekend voor. De Japanner heeft dan ook al twee keer gescoord.

Laatste ontmoeting

De laatste ontmoeting tussen SC Heerenveen en FC Twente in het Abe Lenstra Stadion dateert van 3 februari 2018. Het werd toen 1-0 door een doelpunt van Daniel Høegh. Ook de uitwedstrijd in Enschede tijdens dat voor de Tukkers zo rampzalige seizoen werd door Heerenveen gewonnen, met liefst 4-0.

Na één seizoen in de eerste divisie is FC Twente overigens alweer terug waar het hoort. De Enschedese ploeg begon vorig jaar als gedoodverfd kampioen aan de eerste divisie en maakte die status meer dan waar: overtuigend kampioen met elf punten voorsprong op nummer twee Sparta.

De hernieuwde kennismaking met de eredivisie verloopt vooralsnog redelijk voorspoedig: op de openingsdag speelden de Tukkers verdienstelijk gelijk tegen PSV, daarna werd in Groningen met 3-1 gewonnen van de plaatselijke FC, waarna het afgelopen zondag thuis 3-3 tegen RKC werd. Beide ploegen zullen aanstaand weekend hun spierballen moeten laten zien.

(Tekst Rob Kerkhoven)