‘Alle borstbeelden Walk of Fean binnen paar weken teruggeplaatst’

HEERENVEEN - Alle borstbeelden van de begin juni geopende Walk of Fean staan binnen nu en een paar weken weer op hun sokkel.

Dat zegt Siepie de Groot, programmamanager van Heerenveen ’n Gouden Plak. De marketingorganisatie is verantwoordelijk voor de 3D borstbeelden.

Ondertussen zijn de beelden van Riemer van der Velde (Crackstate), Epke Zonderland (Sportstad Heerenveen) en Tjalling van den Berg (Friesland College) bij wijze van proef teruggeplaatst, om te zien of deze vandaalbestendig zijn.

Om de beelden hufterproof te maken heeft de producent de beelden zo aangepast, dat ze nu massief zijn. In de oude situatie betrof het een hol 3D model.

Meteen nadat de beelden waren geplaatst, vonden vandalen het nodig om ze te slopen. Dat betrof de beelden van S joerd Feenstra en Ireen Wüst. Om te voorkomen dat ook de overige beelden werden gesloopt, liet ’n Gouden Plak deze uit voorzorg verwijderen.

‘Openluchtmuseum’

De Walk of Fean voert langs achttien bankjes, waarbij sporthelden uit de regio Heerenveen worden geëerd. De bankjes zijn gemaakt van gerecycled materiaal van Omrin.

De wandelroute zelf verbindt de iconen van Heerenveen (Thialf, Sportstad en het Abe Lenstra Stadion) met het centrum van Heerenveen.

Op de wandelroute zijn de sporthelden uit de regio Heerenveen terug te vinden. Niet alleen via borstbeelden, maar ook met een interactieve app met augmented reality. Daarmee kunnen de sporthelden en sportlegendes worden ‘ontmoet’. Zij vertellen via de app verhalen over hun prestaties en ervaringen. Daarnaast stellen ze vragen en is er een klassement aan verbonden.

Met de Walk of Fean zegt initiatiefnemer Heerenveen ’n Gouden Plak een ‘openluchtmuseum’ met daarin de sporthelden van Heerenveen te willen realiseren.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)