Ineens gooien Heerenveners veel minder afval in hun grijze sortibak, want dat scheelt nu geld

HEERENVEEN - Inwoners uit de gemeente Heerenveen gooien 23 procent minder afval in hun grijze sortibak, sinds ze per kilo moeten betalen. De invoering van diftar-plus is volgens wethouder Jaap van Veen dan ook ,,een groot succes."

,,We zijn per 1 januari begonnen met diftar-plus’’, aldus de VVD-wethouder. Voor iedere leging van de grijze bak betalen inwoners nu 1 euro, plus 25 cent voor iedere kilo vuil. Dit leidde in het eerste half jaar tot 23 procent minder kilo’s grijs afval ten opzichte van de eerste helft van 2018. De inhoud van de groene gft-bakken steeg met 17 procent. Ook leverden mensen veel meer afval zelf in bij de milieustraat.

Hierdoor is Heerenveen nu de Friese gemeente met de laagste hoeveelheid grijs afval per inwoner, gevolgd door Ooststellingwerf, dat op hetzelfde moment diftar-plus invoerde.

Andere Friese gemeenten kijken nieuwsgierig toe. Ze moeten van de rijksoverheid de hoeveelheid grijs afval (dat eindigt in de afvaloven van Harlingen) verlagen.

Diftar-plus lijkt de enige succesvolle methode om dit te bereiken. Alle andere methoden die Friese gemeenten tot nu toe hebben toegepast leverden minder goede resultaten op.

Van Veen: ,,Ik zou diftar met kiloheffing aan iedere gemeente willen aanraden, maar je moet er als bestuurder wel een rechte rug voor hebben."

,,Het was politiek lastig en we merkten ook weerstand bij de bevolking. Inmiddels hoor ik vooral tevreden mensen. De afvalinzameling is goedkoper geworden, het is beter voor het milieu en de vervuiler betaalt met dit systeem.’’

Lees ook: Burger betaalt 25 cent per kilo afval: ineens is Heerenveen Fries kampioen afvalscheiden