De Uitdaging: ‘Tegengeluid bieden voor wegwerpmaatschappij’

LUXWOUDE - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Jocyta Agricola en Marjolein Reurich van het pop-up ruilcafé.

In het dorpshuis ’t Trefpunt in Luxwoude vindt vrijdagmiddag 20 september de eerste editie van het pop-up ruilcafé plaats. Initiatiefneemster Jocyta Agricola (58) organiseert al sinds 2012 ruilbeurzen.

,,Dat is ook de aanleiding geweest van dit pop-up ruilcafé. De doelgroep bestaat uit mensen die milieubewust bezig zijn. Die doelgroep willen we zo breed mogelijk inspireren om groener te denken”, zegt Jocyta Agricola.

Vertrouwen

In het ruilcafé, dat van 14.30 tot 17.30 uur geopend is, wordt niet alleen kleding geruild. Mensen mogen ook boeken en kleine huishoudelijke artikelen inbrengen.

Jocyta: ,,We werken zonder puntensysteem. Het is puur op vertrouwen. Ruilers mogen vijf tot acht stukken inbrengen en dan ook weer maximaal zoveel items mee terug naar huis nemen.”

Geld

Een andere reden waarom de dames een ruilcafé organiseren, is omdat ze vinden dat in kringloopwinkels soms nog wel een hoge prijs voor artikelen wordt gevraagd. ,,Geld is te belangrijk geworden in onze samenleving. Het is juist het geven waar je blij van wordt en gelukkig. Ook omdat het een hoger doel ambieert. Het milieu, het groene, het bewust worden van wat je aanschaft. Als je dat doet, word je er net zo blij van als van het kopen van een nieuw kledingstuk”, zegt Marjolein Reurich (49). Zo worden de ruilbeurzen en nu ook het pop-up ruilcafé samen met 25 vrijwilligers gerund.

Lezingen

Marjolein is in het dagelijks leven gelukscoach en motiverend spreker. Zij geeft vrijdag 20 september om 15.00 uur een lezing in het ruilcafé. Om 16.00 geeft Roelien Dekker een lezing. Zij schreef het boek ‘Liefdevol Organiseren’. Henk Vellema vertelt om 17.00 uur over warmtepompen.

Voor iedereen

,,Het pop-up ruilcafé is toegankelijk voor iedereen en iedereen is welkom. We hebben geen entree. Maar iedereen is welkom. Ook als je niet wilt ruilen, maar wel naar de lezingen wil. Dan kom je gewoon inspiratie opdoen”, aldus de dames.

Wel wordt er om een donatie gevraagd, dit om de zaalhuur te betalen. ,,We hoeven er niet aan te verdienen, want het is puur hobby en we doen dit omdat we het leuk vinden om mensen blij te maken.” Aanmelden om het café te bezoeken, is ook niet nodig.

Inbreng

De te ruilen spullen kunnen gewoon op de middag zelf ingeleverd worden. ,,We hebben ook al veel spullen. Die heb ik gekregen van tweedehandswinkel De Friese Diva. Als daar kleding niet wordt verkocht, dan mag ik die ophalen. De ruilers kunnen hun spullen zelf neerleggen of op de hangertjes hangen”, vertelt Jocyta. De spullen die overblijven, gaan naar de kringloopwinkel. Overgebleven kleding gaat naar stichting In Moaie Dei uit Heerenveen.

Bewustwording

De uitdaging van de dames is om de wegwerpmaatschappij tegen te gaan. Jocyta: ,,En om zoveel mogelijk verschillende mensen te bereiken met het principe van het ruilcafé en bewustwording te creëren rondom kleding en het milieu. Dat loopt zo in elkaar over. Mensen willen biologisch eten, maar dit gaat een stapje verder. We willen geen gif naar binnen werken met verkeerde voeding en zo wil je dan ook kleding hebben waar geen bestrijdingsmiddelen in zitten.”

Circulaire economie

,,De uitdaging is om mensen te stimuleren om zich bewust te zijn van de voordelen van de circulaire economie en dit in hun dagelijkse leven in te passen en er in ieder geval over na te denken dat die mogelijkheid er is. Je kan afval scheiden in 23 containers, maar ook goede tweedehands kleding dragen en spullen gebruiken. Als je spullen ruilt die wat ouder zijn, zijn deze vaak degelijker dan alle wegwerpspullen die nu worden gemaakt. We willen een tegengeluid bieden voor de wegwerpmaatschappij”, vult Marjolein de uitdaging van de dames aan.

Toekomst

Wat Marjolein en Jocyta er zo leuk aan vinden om hier mee bezig te zijn, is omdat ze er blij van worden. Ze ontmoeten gelijkgestemden en mensen die al heel ver gaan in hun ideeën over hoe de mensen omgaan met de aarde. ,,Het is ook een stukje community building.”

De dames hebben zin in 20 september. ,,Als het pop-up ruilcafé aanslaat, dan gaat we het zeker herhalen. En ook met andere sprekers. Misschien dat we het straks wel een keer per maand organiseren. Wie weet. Eerst maar zien of het aanslaat. Het ruilcafé is heel vrijblijvend; dus kom kijken en kom inspiratie halen. Iedereen is welkom.”

(Tekst Mieke van Veen)