De Broedstoof en rondrit met huifkar toegevoegd aan Open Monumentendag in Heerenveen

HEERENVEEN - De Landelijke Open Monumentendag vindt zaterdag 14 en zondag 15 september plaats. In Heerenveen en Oranjewoud kunnen bezoekers op de zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur terecht op diverse locaties.

Nieuw dit jaar is een rondleiding in De Broedstoof aan de Koornbeursweg 693. Het op 18 mei 1949 gebouwde pand deed van 1966 tot en met 2002 dienst als brandweerkazerne. Oorspronkelijk was het echt gebouwd om bedrijvigheid te stimuleren.

Ook kan ditmaal in een huifkar van camping De Geele Bosch uit Oldeholtwolde een rondrit over de Fok en Herenwal worden gemaakt. Een gids vertelt onderweg over de historische panden aan beide straten. De opstaptijden zijn tussen 12.00 en 13.00 uur, 13.30 en 14.30 uur en tussen 15.00 en 16.00 uur bij het Posthuis Theater. Per keer kunnen maximaal twintig mensen mee.

De openingshandeling van Open Monumentendag in Heerenveen wordt om 11.00 uur verricht door wethouder van cultuur Hans Broekhuizen. Hij opent het evenement met een toespraak vanaf het bordes van het gemeentehuis en door het hijsen van de vlag. Tijdens de dag is ook Crackstate open voor publiek en wordt er extra aandacht besteed aan de historie van de trouwzaal.

Overzicht

De overige gebouwen op 14 september gratis hun deuren openen in Heerenveen zijn: Museum Heerenveen, het Posthuis Theater met een kijkje achter de schermen, de Rooms-Katholieke Kerk, korenmolen Welgelegen en De Kempenaer, waar van 13.00 tot 16.00 uur meester Tjeerdsma en meester Dijkmeijer aanwezig zijn en het Popkoor Vocalliezz optreedt.

Ook zijn in De Kempenaer, sinds 2015 een gemeentemonument, foto’s te zien evenals het een ander van volleybalclub PZH. 

Terwijl een oude lijnbus van het Bussenmuseum op het Van Harenspad staat tegenover ’t Gerecht. Een gids vertelt over dit museum. Ook kan de bus worden bezichtigd.

In Oranjewoud zijn ook diverse panden te bezoeken. Dat zijn: Landgoed Oranjewoud, Huize Klein Jagtlust met rondleiding en de Oranjerie met rondleiding. Ook ‘Marijke Muoi’ loopt rond in Oranjewoud. Zij helpt bezoekers bij vragen.

‘Elk jaar iets nieuws’

De organisatie van Open Monumentendag is in handen van de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen, met subsidie van de gemeente Heerenveen. Geprobeerd wordt om elk jaar iets nieuws toe te voegen aan het evenement.

,,Helaas zijn heel veel oude gebouwen er niet meer. In oude panden die er wel zijn, zoals aan de Gedempte Molenwijk, zitten nu vooral bedrijven. Die proberen we er volgend jaar weer bij te betrekken”, aldus de werkgroep.

Ook nu weer worden tal van bezoekers verwacht. Zoals ieder jaar spreken wederom vooral de grote landhuizen in Oranjewoud tot de verbeelding, verwacht de werkgroep. Daarnaast wordt gehoopt dat veel bezoekers van de turfstekersmarkt en seniorenmarkt die tegelijkertijd plaatsvindt in het centrum de Open Monumentendag bezoeken.

,,Het mooie is dat je een kijkje binnen mag nemen in de historie van Heerenveen en Oranjewoud. Iedereen is welkom om mee te doen. Het mooie voor ons is dat wordt verteld over de geschiedenis. Hopelijk draagt het eraan bij dat mensen oog krijgen voor wat er nog over en dat samen met de werkgroep willen koesteren.”

Route

Flyers van de route zijn te krijgen in Museum Heerenveen. Zie ook www.werkgroepoudheerenveen.nl. Daar staat ook informatie over de Veenbrief. Dat is het kwartaalmagazine van de werkgroep Oud-Heerenveen.

In de Veenbrief staat een scala aan wetenswaardigheden over Heerenveen. Donateurs krijgen deze thuisgestuurd. Terwijl losse nummers te koop zijn bij Boekhandel Binnert Overdiep, Hotel Tjaarda Oranjewoud en bij Museum Heerenveen.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)