'Goedkope' duowoning in Heerenveen mag van rechter

Een protest tegen een ‘te goedkope’ duowoning in de Heerenveense wijk Heidemeer heeft de bezwaarmaker niets opgeleverd. Het huis is gewoon toegestaan, oordeelt de rechter.

Joost Swarte stapte in april naar de rechter. Hij maakte bezwaar tegen een besluit van de gemeente, die vorig jaar aan twee families (Wind en Glazema) toestemming gaf om bij hem in de buurt een duowoning te bouwen.

Lees ook: Onenigheid in Heerenveense wijk om 'te goedkope' duowoning

Hierbij wonen de families onder één dak, met een gezamenlijke hal die toegang geeft tot twee verschillende wooneenheden. Het huis was in april al bijna af.

Volgens Swarte is het bouwproject in strijd met het bestemmingsplan. Daarnaast is de (opgeknipte) kavel veel te goedkoop verkocht, zei hij. Swarte vreest bovendien extra verkeer en het metalen dak zou te veel schitteren als de zon schijnt.

De rechter gaat hier niet in mee, bleek onlangs. De gemeente heeft terecht een ontheffing verleend, met een juiste onderbouwing. Daarnaast is netjes de eigen Woonvisie gevolgd, waarin staat dat inwoners steeds langer thuis moeten kunnen wonen. De duowoning is bedoeld als zorghuis.

Bij de behandeling in april was de rechter al kritisch richting Swarte. Dat is nog steeds het geval. In de uitspraak staat dat er wel degelijk sprake is van ‘een zekere mate van gemeenschappelijkheid’. Zo delen de twee families onder meer een uitrit, parkeerplaats, centrale entree en een gezamenlijke leefruimte.

Daarnaast is het dak niet strijdig met de redelijke eisen van welstand, aldus de rechter. En de toename van het verkeer zal meevallen, gezien het feit dat slechts één wooneenheid extra wordt toegestaan. Conclusie: ‘De belangen van derden worden niet onevenredig geschaad met het vergunnen van dit bouwplan’.