Onrust bij Afterpay Heerenveen over bedrijfscultuur

De overname van het Heerenveense betalingsbedrijf Afterpay door het Duitse Arvato Bertelsmann heeft het werkplezier geen goed gedaan, volgens de vakbonden CNV en FNV. Het personeel komt in actie.

Donderdag bieden 30 van de 100 medewerkers tijdens hun werkpauze een petitie aan aan directielid Stephanie Gehling van Arvato Financial Solutions, sinds 2014 eigenaar van het nu 19 jaar oude bedrijf.

Volgens FNV hebben de medewerkers na de overname geen echte loonsverhoging meer gekregen, alleen inflatiecorrectie. Ook zou de winstuitkering zomaar zijn gestopt. Afspraken over functieomschrijvingen en salariëring zijn volgens FNV niet te maken, investeren in opleidingen is er niet bij, en arbotechnisch zou het bedrijf tekortschieten.

Nauwelijks oor en oog

Vakbond CNV spreekt van het uitmelken van de Arvato-medewerkers. ,,Ondanks herhaald aandringen wil de directie niet met ons om de tafel”, stelt onderhandelaar Roderik Mol van CNV Vakmensen.

Duygu Akcay, bestuurder FNV Finance, spreekt van een top-down cultuur waarin de directie nauwelijks oor en oog heeft voor medewerkers. ,,Integendeel, mensen voelen zich geïntimideerd, en behandeld als melkkoe. Je ziet ook dat de ene na de andere manager versleten wordt.’’ Directielid Gehling was dinsdagmiddag niet beschikbaar voor wederhoor.

Afterpay heeft vestigingen in Heerenveen en in Amsterdam. Eerder bleek al dat de bakens verzet waren toen het bedrijf begin vorig jaar na vijf jaar stopte met de sponsoring van de sprintschaatsploeg.