FOTO'S | Hema neemt zwerfboekenkast in gebruik bij aftrap Week van de Alfabetisering

HEERENVEEN - De Hema was dinsdagochtend het toneel van de start van de Week van de Alfabetisering in Heerenveen. Ook werd een zwerfboekenkast in gebruik genomen bij de winkel aan de Dracht in Heerenveen.

De aftrap vond plaats middels een door de Hema gesponsord ontbijt. Daarbij waren ongeveer vijftig personen aanwezig, bestaande uit vrijwilligers en deelnemers vanuit: de DigiTaalhuizen in  Akkrum, Jubbega en Heerenveen en vertegenwoordigers van de gemeente Heerenveen, Caleidoscoop, de Stichting Lezen en Schrijven, het Friesland College en de bibliotheek Heerenveen. Zij zetten zich in om ondersteuning voor laaggeletterdheid mogelijk te maken. 

De Hema foundation heeft laaggeletterdheid omarmd. Om die reden werd een zwerfboekenkast geopend. Die is bedoeld om het (voor)lezen te stimuleren. In de kast bij het restaurant staan diverse titels. Daaruit kan gratis een boek worden meegenomen, worden doorgegeven en weer worden teruggebracht.

Ook kunnen boeken worden gedoneerd. Dat kan door ze af te geven bij de koffiecorner. 

Gedichtenspel

Na het ontbijt gingen de deelnemers langs de winkels om daar de fragmenten van een gedicht op te zoeken in het kader van een gedichtenspel. 

Met de teksten kon een eigen origineel gedicht worden gemaakt. Voor het mooiste gedicht werd een prijs uitgeloofd. 

Na het gedichtenspel 00 gingen vrijwilligers en deelnemers samen in het Taalhuis aan de slag met een skûtsje ganzenbordspel. 

Wilt u ook uw taal verbeteren of hebt u hulp nodig bij de computer? Kom gerust langs bij het Taalhuis in een van de bibliotheken. Ook is de bibliotheek nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers in Jubbega. 

(Foto's Max van Gelder)