Dit is wat een diëtist doet

HEERENVEEN - Gerrie Alma en Liset Bosma, werkzaam als diëtist bij Meriant, schrijven maandelijks voor de Heerenveense Courant een artikel met betrekking tot voedsel en gezondheid. Ditmaal aan bod: de ‘Dag van de diëtist’ op 19 september.

Wij zijn als diëtisten werkzaam in (onder andere) de eerste lijn. Wij begeleiden mensen bij gezond(er) eten in de thuissituatie. Wij geven daarbij een persoonlijk voedingsadvies, afgestemd op uw (chronische)ziekte, mogelijkheden en/of andere persoonlijke wensen.

Vervolgens begeleiden wij bij het maken van structurele veranderingen in het eetpatroon om de gezondheid te verbeteren.

Wij nemen u hieronder mee in wat ons werk allemaal inhoudt.

Omdat ieder mens heel verschillend is, is er ook geen dag hetzelfde. Gerrie begint vandaag met de heer N. Hij is enige tijd geleden gerevalideerd, maar voeding bleef na ontslag nog een punt van aandacht. Meneer was erg afgevallen door smaakverlies en ziek zijn tijdens opname en het lukte meneer tijdens de revalidatie niet om meer te gaan eten.

En dat terwijl juist in deze periode meer bouw- en voedingsstoffen nodig zijn. Destijds was gestart met aanvullende drinkvoeding. Nu meneer weer thuis is, kijken we of hij zonder de aanvullende drinkvoeding kan.

En dat kan. Meneer zijn eetlust is verbeterd, hij is zelfs meer gaan eten. Tevens is zijn gewicht goed gestegen, waardoor we besluiten de drinkvoeding verder af te bouwen.

COPD

Vervolgens ziet Liset mevrouw M. met COPD. Zij is de laatste tijd aangekomen en heeft hulp gevraagd om af te vallen. Mevrouw geeft aan erg kortademig te zijn, vooral bij inspanning.

Liset en mevrouw M. nemen samen haar manier(en) van eten door. Liset stelt vast dat mevrouw M. in de basis kiest voor gezonde producten. Hierbij valt te denken aan volkorenproducten, groente en fruit, vlees, vis, et cetera. Echter ontvangt mevrouw dagelijks te weinig eiwitten en neemt daarbij iets teveel tussendoor.

Liset legt uit dat eiwitten onder andere belangrijke bouwstenen voor het lichaam zijn en een belangrijke rol spelen bij het behouden op opbouwen van de spiermassa.

Liset geeft met enkele tips aan hoe mevrouw haar eiwitinname kan verhogen en de tussendoortjes hierin kan verminderen. Mevrouw is verrast dat het met zulke kleine aanpassingen de voeding is geoptimaliseerd.

Verwijzen

Redenen naar een diëtist te verwijzen kunnen zijn:

• Diabetes

• COPD

• Darmproblemen

• Hart- en vaatziekten

• Ondervoeding

De dietist wordt drie uren vergoed vanuit de basisverzekering. Kunnen wij u helpen met betrekking tot voeding? Neem dan gerust contact met ons op via dietist@meriant.nl.