Gemeente Heerenveen pakt parkeergarage Geerts Willigenplein begin 2020 aan

HEERENVEEN - De parkeergarage aan het Geerts Willigenplein in Heerenveen wordt in januari 2020 onder handen genomen.

Dat bleek maandagavond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Heerenveen na mondelinge vragen van Ilona Zwanenburg van de VVD. Zij stelde dat een parkeergarage toegankelijk en gebruiksvriendelijk moet zijn voor bezoekers en abonnementhouders en eveneens veilige plek te zijn. ,,Door effecten aan apparatuur staan de toegangsdeuren open en is er nu niet sprake van een veilige situatie”, aldus het raadslid. Eerder in mei stelde de VVD hier al schriftelijke vragen.

Wethouder Van Veen beaamde dat de aanpak langer duurt dan gepland en dat het twee jaar geleden te rooskleurig was voorgesteld in de parkeervisie.

,,Ons is geadviseerd eerst het digitaal vergunningsysteem goed te regelen en pas daarna de aanbesteding rondom de toegang tot de garage te regelen. In die aanbesteding wordt het vergunningsysteem meegenomen.”

Kentekencheck

De bedoeling is dat straks ook online de toegang tot de garage kan worden geregeld. Daarbij wordt gewerkt met kentekenherkenning.

Van Veen: ,,Daarnaast komen er in de nieuwe situatie snelroldeuren in tegenstelling tot hekken die er nu zijn. Ook kan bij de automaten dan nu als nu met de pin worden betaald. Dit alles in het kader van gastvrij parkeren in Heerenveen.”

Op de vraag of de aanpak niet eerder kon gaf Van Veen aan niet alleen te maken te hebben met regels rondom Europese aanbesteding. ,,Maar als gemeente weten wij hoe druk de decemberperiode kan zijn. Stel als er iets gebeurt met de hard- of software als we het voor die periode invoeren. Dat willen we ondernemers niet aandoen. Wij zouden het daarom onverstandig vinden als het eerder gebeurt”, aldus de wethouder die zich daarnaast niet kon vinden in de woorden van Zwanenburg dat de parkeergarage nu onveilig zou zijn.