FOTO’S | Grytsje Kingma viert in Goede Herderkerk 10-jarig jubileum als Friestalige solozangeres

HEERENVEEN - Grytsje Kingma heeft zaterdag in de Goede Herderkerk haar 10-jarig jubileum als Friestalige solozangeres gevierd.

Hieronder een door de zangeres zelf aangeleverd verslag.

Voorafgaand aan het concert waren op schermen foto’s zichtbaar van de afgelopen tien jaar. Daaruit bleek al dat Kingma bij diverse gelegenheden optreedt, veelal bij verenigingen (zoals Fryske krites of vrouwenverenigingen) maar ook culturele evenementen, familiefeestjes en kerkdiensten.

Muzikale duizendpoot Wil van Eekeren uit Groningen ondersteunde de meeste liedjes met arrangementen uit zijn synthesizer, op de vleugel,op de altblokfluit en met vocale percussie. Er ontstond zo een unieke sound met de zuivere zangstem van Kingma, die zichzelf ook af en toe begeleidde op gitaar. Door de uitstekende geluidstechniek mengden de akoestische instrumenten heel natuurlijkmet de begeleidingsbanden. Rob Faltin kwam als grote verrassing halverwege het eerste deel met zijn viool meespelen en nam na de pauze ook een keer achter de piano plaats. Hij kon eigenlijk ook niet ontbreken bij dit lustrumconcert, omdat hij in de afgelopen tien jaar heel vaak samen met Grytsje Kingma heeft opgetreden en op haar cd’s meespeelt. Maar vanwege familieomstandigheden kon hij zijn medewerking pas op het allerlaatste moment toezeggen.

Bekende nummers zoals ‘Doarp fan doe’ en ‘By de see’, werden afgewisseld met nieuwe liederen. Veel indruk maakte het lied ‘Myn winsk’, geschreven door Kingma en op muziek gezet door van Eekeren. Een emotioneel liefdesliedje, waarbij er een trilling van ontroering door de zaal ging. Ook bij het lied ‘Weromkommen’ kwam de emotie over bij het publiek. Van Eekeren verraste de zaal met zijn vingervlugheid op de altblokfluit bij’ Rondo 1’ van Rogier van Otterloo. En ook de vocale percussie bij ‘Buorman Kees’ was precies op z’n plaats. Het publiek werd betrokken bij vragen over de cd’s van Kingma. Er werd tot slot vlot meegezongen bij ‘Ea sjoch’k dy wer’, een vertaling van ‘We’ll meet again’ met een jazzy bigbandbegeleiding.

Dat er een trouwe groep enthousiaste genieters is van deze Friestalige luisterliedjes, werd wel duidelijk op deze avond. Bijzonder was, dat er zelfs iemand helemaal uit Goes naar Heerenveen was gekomen. ‘Ik heb er meer dan 300 km voor moeten rijden, maar elke kilometer is het waard’, aldus deze enthousiaste fan.

(Foto’s Max van Gelder)