FOTO’S | Beelden kunstenares Natasja Bennink onthuld in Nieuweschoot

NIEUWESCHOOT - Van de hand van kunstenares Natasja Bennink zijn vandaag twee bronzen beelden bestaande uit handen en armen onthuld in Nieuweschoot. Dat gebeurde tijdens burendag.

Het eerste beeld werd onthuld door wethouder Hans Broekhuizen, samen met een aantal jonge boetseerders van de buurt. Ook is een beeld, dat aan het einde van het dorp staat, onthuld door een inwoner en met kinderen uit Nieuweschoot en bewoners van De Stal van Talant.

Na de onthulling las dichter Gerda Van Miltenburg-Eijzenga een gedicht voor over de mienskip Nieuweschoot. De kern van het gedicht is gegraveerd op de sokkels.

Natasja Bennink, oud-inwoonster van Nieuweschoot en maker van de borstbeelden van froulju fan Fryslân, heeft gesprekken die zij voerde met inwoners vertolkt in de twee beelden. Die verbeelden samen het verhaal van de mienskip van Nieuweschoot uit. Die staat voor een Friese gemeenschap waarbij hedendaagse nabuurschap, verbinding, plezier, maar ook diversiteit belangrijk is.

Nieuweschoot zelf is een lintbebouwing. De beelden worden zo geplaatst, dat ze in die bebouwing passen.

Tentoonstelling

Op weg naar de onthulling maakten kinderen uit Nieuweschoot en de bewoners van De Stal op zaterdag 15 juni onder leiding van Natasja Bennink kunstwerken van klei, die handen uitbeelden.

Die kunstwerken zijn vandaag eveneens onthuld en zijn te zien bij De Stal.

(Foto’s Max van Gelder)