De Uitdaging: ‘Leden enthousiasmeren om iets te beteken voor OPM’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Dave Busstra, voorzitter van volleybalvereniging OPM Heerenveen.

OPM is een volleybalvereniging in Heerenveen en ontstond in 2011 toen OKC De Knipe, PZH Heerenveen en Mildam fuseerden.

,,Het is gelukt om daar één vereniging van te maken. We hadden eerst een overgangsfase en daar is uiteindelijk OPM uit geboren. De O van OKC, de P van PZH en M van Mildam”, zegt Dave Busstra (50) die sinds 2016 voorzitter is van de vereniging.

Deksels

Dave volleybalt al sinds zijn zestiende. ,,Ik ben ooit begonnen bij CSC, de voorloper van Hevoc. Toen heb ik een tijdje in Joure gespeeld. Ik ben weer teruggegaan naar Hevoc en in 2011 bij OPM terechtgekomen.”

In het dagelijks leven is Dave commercieel directeur bij een bedrijf in Steenwijk dat doppen en sluitingen maakt voor de levensmiddelenindustrie.

,,Als je thuis je keukenkastje open doet, is de kans erg groot dat je een dop of deksel ziet die wij hebben gemaakt; voor de pindakaas, chocopasta of Roosvicee.”

Allerhoogste niveau

Bij de volleybalvereniging waar Dave actief is of is geweest, heeft hij altijd bestuursfuncties bekleed. ,,Ik vind dat dat er een beetje bij hoort.” Nu dus als voorzitter bij OPM.

,,Waar wij als OPM voor staan, is dat wij aan iedereen volleybal op alle niveaus willen aanbieden. Maar het zit wel in de genen van de vereniging dat we dat op het allerhoogste niveau proberen willen te doen. We bieden daarom twee keer per week de mogelijkheid tot trainen aan aan onze leden en proberen daar gekwalificeerde trainers bij te zetten zodat een zo hoog mogelijk niveau kan worden bereikt.”

Training

Volleybalvereniging OPM telt 170 leden inclusief 35 mini’s (kinderen in de basisschoolleeftijd). De volleyballers trainen voornamelijk in Sportstad (,,dat is onze thuishaven”), maar ook wel in de sporthal van OSG Sevenwolden locatie Fedde Schurerplein. De trainingen zijn over de gehele week verdeeld.

Competitie

De wedstrijden vinden plaats op vrijdagavond en zaterdagmiddag. ,,We hebben vier herenteams, vier damesteams en vijf jeugdteams. Het eerste herenteam speelt nu derde divisie. En dat is ooit tweede divisie geweest. Bij de dames is dat de laatste jaren wat teruggelopen. Was derde divisie, is inmiddels eerste klasse. Maar we zijn weer aan het bouwen.” Dave speelt zelf eerste klasse in heren 3.

Cool Moves Volley

,,Qua mini’s doen we het erg goed. We bieden Cool Moves Volley (CMV), dat is een opleiding voor de mini’s die door de bond wordt gesteund. Daar hebben we ook een jeugdcoördinator voor aangesteld. Mini’s zijn vaak kinderen die binnenlopen of via een scholentoernooi binnenkomen.”

Bij CMV leren kinderen stap voor stap volleyballen. Eerst leren ze vangen, dan toetsen en dan mogen ze de bal in één keer doorspelen.

,,Een spelverdeler mag de bal niet vangen, maar speelt hem bovenhands in een keer door. Die geeft een set-up; dat is toetsen.”

Samen vereniging runnen

,,Toen ik de voorzittershamer kreeg, was toch wel de uitdaging: hoe krijg je iedereen binnen je vereniging een beetje in beweging om ook iets voor de vereniging te betekenen. Daarom hebben we brainstormavonden georganiseerd en daarin allerlei onderwerpen benoemd die leven binnen de vereniging. Daar zijn allerlei leuke acties uit gekomen. Als je het in hapklare brokken opdeelt, is er wel degelijk de bereidheid om wat te doen voor de vereniging. De uitdaging is om dat in goede banen te leiden. Om mensen te enthousiasmeren en om mensen te laten inzien dat je een vereniging niet runt met een bestuur, maar dat het bestuur richting geeft en dat de vereniging gerund wordt door de vrijwilligers.”

Niet alleen volleyballen

Zo zijn er verschillende commissies opgericht; een sponsor-, scheidsrechter- en communicatiecommissie bijvoorbeeld. En op de laatste competitiedag in april, is er een eindfeest.

,,Dat is vorige keer goed bevallen en je ziet dat mensen nu op gaan staan om zo’n eindfeest te organiseren. Wij zeggen altijd: ‘Je kan bij OPM niet alleen komen volleyballen’. Dat is wel het hoofddoel, maar daarnaast zul je je ook moeten inzetten voor de vereniging.”

Technische sport

,,Wat er zo leuk is aan volleybal? Het is een sport waar het erg aankomt op techniek, behendigheid en explosiviteit. En aan de andere kant is het niet heel fysiek; de tegenstander staat aan de andere kant van het net. Het is een heel technische sport, dat maakt het heel erg leuk. Als je hard traint en je er goed in verdiept, wordt dat beloond en kun je dat niveau halen.”

Volgens Dave kan je niet zomaar even instappen. Het zou in principe wel kunnen, maar je krijgt volgens de voorzitter dan niet het echte volleybalspelletje.

,,Het is moeilijk om dat goed door te krijgen. Vandaar die jeugdopleiding. Hoe jonger je begint, hoe meer techniek je meekrijgt.”

Toekomst

Dave ziet de toekomst van de vereniging op zich goed. ,,We waren groter, zijn wat kleiner geworden, maar het is goed te overzien. Ik denk dat we een hele gemotiveerde club hebben. Wat een punt van zorg is, is de aanwas in jeugd. En dan vooral de jongens. De meisjes gaan nog wel volleyballen, maar het is moeilijk om jongensteam overeind te houden. Daar zouden we nog wel graag een oplossing voor willen vinden.”

Iedereen die dat wil, kan altijd een avondje meetrainen. Aanmelden daarvoor kan via: www.opmheerenveen.nl.

,,OPM is een financieel gezonde vereniging met veel vrijwilligers. We willen er samen een succes van maken.”

(Tekst Mieke van Veen)