Staatssecretaris Stientje van Veldhoven op bezoek bij door Accell Nederland geleverde fietsen voor ‘wisselfietsenproject’ in Amsterdam

HEERENVEEN/AMSTERDAM - Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft maandag het ‘wisselfietsenproject’ in Amsterdam bezocht. De fietsen zijn geleverd door Accell Nederland uit Heerenveen.

Samen met Sten van der Ham, directeur van Accell Nederland, bekeek Van Veldhoven de inmiddels veelvuldig gebruikte wisselfietsen van Accell.

Het project kwam tot stand vanwege de overvolle fietsenstallingen in de hoofdstad, met duizenden fietsen die er staan en maar een paar minuten per dag worden gebruikt. Vervoerregio Amsterdam benaderde vervolgens voor een ‘wisselfietsproject’ bij het station Amsterdam-Zuid.

Op 1 september startte in de fietsparkeergarage onder het Mahlerplein een proef met de fietsen. Er zijn op dit moment tweehonderd deelnemers die er gratis aan meedoen. Hun ervaringen worden meegenomen in eventuele vervolgstappen.

Aantal

In totaal staan er honderd fietsen voor direct gebruik en dertig bufferfietsen. De ene helft van de deelnemers aan de proef woont op maximaal vijf kilometer afstand van het station. De andere helft werkt op ongeveer gelijke afstand.

Iemand die ’s ochtends met de trein of metro verder naar het werk reist, parkeert de fiets in een speciaal gereserveerd deel van de stalling. Iemand die aankomt op het station en verder met de fiets wil, kan diezelfde fiets gebruiken en na het werk weer terug zetten.

,,In de ideale wereld staan er dus bijna nooit fietsen in de stalling, alleen rondom de wisselmomenten in de spits”, aldus Van der Ham.

Accell Nederland en deVervoerregio Amsterdam hopen het project bij succes landelijk te kunnen uitrollen.