Als de ‘r’ in de maand zit eet je… fruits de mer

Aangeboden door: The Bagstore

Dat is toch iets wat je in de zomer eet, zullen veel mensen denken. Dat is zeker zo, maar oorspronkelijk werden veel zeevruchten in Frankrijk pas in de herfstmaanden gegeten. Een erfenis uit de achttiende eeuw toen er nogal wat mis ging met het voedsel in de zomermaanden.

Je moet er niet aan denken bedorven mosselen te treffen. Daarom besloot Lodewijk de Vijftiende dat fruits de mer alleen nog werd gegeten in minder warme maanden, in de herfst dus.  

Dat nemen we dan genoeglijk maar over. Want veel mensen denken hierbij toch aan de zomer. En dat geeft antwoord op het terugverlangen naar die lange dagen op het strand, en het lekkere eten in de strandtent. Helemaal terug in de tijd als je de restanten van de zomer nog echt tegenkomt. In je heuptas bijvoorbeeld de resten van schelpen en je sneakers zien bleek van de zon. 

Het is een en al melancholie als je maar moeilijk afscheid kunt nemen van de zomer. Er is dan ook niets mis mee om die sfeer nog even vast te houden. Soms lukt dat met het bereiden van maaltijden die je even terugbrengen naar die fijne plek aan het strand, zoals met fruits de mer. 

We associëren het met de zomer

Ook al associëren we dit met de zomer, het is zoals gezegd van oorsprong een maaltijd die in Frankrijk wordt gegeten als de ‘r’ in de maand zit. We zitten nu dus eigenlijk helemaal goed. 

Nu is dat een maaltijd die heel erg puur is, met oesters en kreeftjes. Toch weten veel mensen niet precies wat erin zit. Laten we er lekker even induiken. Het is weer even zomer. 

Slurpen uit de schelp

Fruits de mer wordt op een fikse schaal geserveerd. Ten eerste tref je daar oesters op aan. In Frankrijk zijn dat vaak Fines de claires. Je kunt ze slurpen uit de schelp. De garnalen zijn vaak groot en roze. In Frankrijk komen ze veelal van lokale vissers. Soms tref je crevettes grises, dat zijn onze noordzeegarnalen en die zijn een stuk kleiner en minder gekleurd. 

Pellen als een garnaal

De kleinste kreeften worden in bouillon of zout water gekookt en gaan dan zo op de schaal. Je pelt ze als een garnaal. Zeeslakken horen ook op de schaal. Klinkt vreemd, maar je trekt ze uit hun schelp en je eet ze met wat mayonaise of aioli. Alikruiken en venusschelpen zijn een stuk kleiner. 

Duurder: kreeft

In Normandië ligt er ook vaak krab op de schaal. En op de duurdere plateaus ligt kreeft. Met een tang en een dunne vork haal je al het vlees uit de schaal. Naast kreeft tref je op de exquise schalen ook soms sint-jakobsschelpen aan. Deze eet je gewoon met vork en mes. 

Natuurlijk kunnen er nog wat lokale specialiteiten bij het andere fruits de mer liggen zoals mosselen of scheermessen. Al met al is het een schaal vol, van zeevruchten die allemaal op een andere manier gegeten kunnen worden. 

Het is herfst

Je eet er vaak gezouten boter bij en wat brood. Wat je erbij drinkt? Daar zal de kok of ober niet lang over na hoeven denken als hij voor zijn klimaatkast wijn staat. Gewoon een koud glas pinot blanc. Eet smakelijk. Het is herfst.