FOTO’S | Kinderen Sevenaerschool maken kennis met landbouwvoertuigen

NIEUWEHORNE - Kinderen van de Sevenaerschool uit Nieuwehorne hebben deze week bijzonder bezoek gekregen op het parkeerterrein vlakbij hun school. Daar stonden hun vaders met landbouwmachines.

Tijdens het bezoek, dat een onderdeel was van de Kinderboekenweek met het thema ‘Op reis’, konden de kinderen de landbouwmachines van heel dichtbij bekijken.

In het dagelijkse verkeer hebben de kinderen ook te maken met deze machines, omdat deze uiteraard niet alleen op het land, maar ook op de gewone weg rijden. En op weg naar school of naar de korfbaltraining kom je ze dus ook tegen. ,,Dan is het van belang dat je weet wat de chauffeur van zo’n voertuig wel of niet ziet en dit was een mooie gelegenheid om dat zelf eens te zien en te ervaren.”

Initiatiefnemer van het verkeersproject was een ouder van de school, Christel Thijssen. Samen met verschillende vaders, die zelf ook werkzaam zijn op en met deze machines, had hij op het parkeerterrein van de sporthal een opstelling gemaakt, waarin verschillende tractoren, een verreiker en een vrachtwagen waren geplaatst.

De kinderen konden er omheen lopen, er op klimmen en ze mochten uiteraard ook even achter het stuur zitten. De claxon van de vrachtwagen bleek daarbij - voor de kleuters - heel populair.

Nordwin College

De kinderen uit de groepen 5 tot en met acht kregen van de chauffeurs en van enkele studenten van het Nordwin College uitleg over deze voertuigen en ook konden de kinderen in de wagens zelf ervaren wat een ‘dode hoek’ is.

Ook werd gedemonstreerd, hoe een tractor met aanhangwagen bij het nemen van een bocht ‘uitzwaait’ en welke gevaren er dan zijn voor andere weggebruikers.

In de groepen 7 en 8 deden de studenten van het Nordwin-college ook nog een quiz, die met verkeersregels en verkeersborden te maken had.

Het project is gehouden in samenwerking met Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL).