Recensie: Een volksheid neemt afscheid in het Posthuis Theater

HEERENVEEN - Teake van der Meer loopt langs een kanaal en ziet een man spartelen in het water die ‘Hilfe Hilfe’ roept.

De cabaretier stapt op hem af en zegt: „je had beter zwemmen kunnen leren in plaats van Duits.”

Het is een van de fraaie woordgrappen waarmee Teake van der Meer zaterdagavond het publiek in een praktisch uitverkocht Posthuis in Heerenveen bestookte. En dat sloeg zich bijkans op de knieën van het lachen.

Teake: ,Ik zit op een bank, komt er man naast me zitten die drie euro tussen ons in legt. Waarom doet u dat, vraag ik hem. Hij: het is zo’n fijn gevoel om een paar centen op de bank te hebben.’’ De conferencier uit Zwaagwesteinde is ijzersterk in het debiteren van dit soort verhalen, maar ook in het uitbeelden van ,alledaagse’ typetjes. Als hij zich niet zou beperken tot de Friese taal, had hij op nationaal niveau een aardig woordje mee kunnen spreken als cabaretier. Maar dat zit er niet meer in. Hij is inmiddels 82 en bezig met een afscheidstournee langs de Friese theaters. Want het is mooi geweest.

Voor deze laatste tournee doet Van der Meer een greep uit zijn meest hilarische conferences en in Heerenveen passeerde nog eens het onvergetelijke typetje Auke Orgel de revue. Het werd zaterdagavond dan ook een waardig afscheid van deze grote kleine man uit de Friese Wouden, die met zijn onnavolgbare humor het Friese publiek menig onvergetelijk avondje heeft bezorgd. Jarenlang met zijn vaste ‘side kicks’ Griet Wiersma en Minze Dijksma, maar afscheid nemen doet hij in z’n eentje.

(Tekst Harry de Jong)