FOTO’S | Prijzenregen voor sloeproeiers Tréwes uit Aldeboarn in Amsterdam

AMSTERDAM/ALDEBOARN - Sloeproeivereniging Tréwes uit Aldeboarn heeft tal van prijzen gewonnen tijdens de Amsterdamse grachtenrace.

Hieronder een door de sloeproeiers zelf ingestuurd verslag.

Naast het Olympisch stadion in Amsterdam klettert de regen op het dak van de feesttent van de organisatie van de Amsterdamse grachtenrace. In de tent wachten een paar honderd sloeproeiers en -roeister met hun stuurmannen en -vrouwen gespannen op de uitslag van weer een monsterrace.

Eerder die dag was de dames sloep “Tréwes 3” al om 6:30 vanuit Aldeboarn richting de hoofdstad vertrokken iets later zijn ook de beide heren sloepen “Tréwes 1 en Tréwes 2”die kant op gegaan. Opgetogen als altijd was de sfeer in de bus te noemen met een iets wat gespannen stuurman, nee niet voor de bus reis maar voor de race die ging volgen . Gezonde spanning? Laten we dat maar hopen.

Velen noemen de Harlingen - Terschellingrace de koninginnerace onder het sloeproeien. En in dat genre noem ik de Amsterdamse grachtenrace dan maar de koningsrace. Geen jaar is de route hetzelfde maar ieder jaar gaat deze dwars door Amsterdam. Dit jaar lag er een route van 24km op ons te wachten, echter van zo’n afstand worden deze Friezen en Friezinnen niet bang. Nee de ruim 70 bruggen die gepasseerd moeten worden in een wedstrijdveld van ruim 140 sloepen gaven mij iets meer spanning als stuur van Tréwes 1.

Deze grachtenrace wordt voor mij de eerste als stuurman, als roeier ervaar je het toch anders dan zie je de bruggen en opstoppingen niet aankomen. Evenals de Amsterdamse rondvaarboten, immers ook de plezier en beroepsvaart gaat gewoon door op de roeiroute. Maar bij het vallen van het startschot valt alle spanning weg, het goed bedoelde commentaar “must om dyn holle tinke stjoer.” van een ouwe rot voor me sla ik in de wind en ik dreun de komende uren het slagtempo door de grachten.

En niet alleen de Tréwes 1 behaalde de eindstreep met succes, nee alle drie de sloepen van de vereniging vielen dit jaar in de prijzen. Tréwes 2 ging naar huis met een beker voor de 3e plaats in het heren klassement. Tréwes 1 nam de beker voor de 6e plaats in dat zelfde klassement in ontvangst. En Tréwes 3 ging met de beker voor plaats 5 in het dames klassement richting Aldeboarn. Daarnaast mocht Tréwes 2 dit jaar ook nog de grachtencup mee nemen, een eerste plaats in het overall klassement van de geroeide grachten races in Leeuwarden, Zwollen, Utrecht en Amsterdam.

Kortom feest in Amsterdam, feest in de bus naar Aldeboarn en 26 Oktober nodigen we iedereen uit om ons in ons eigen hoofdstad Leeuwarden toe te juichen tijdens de grachten race in Leeuwarden. www.liwwadsterrondje.nl

(Tekst Remco Wierda, Stuurman Tréwes 1)