Herman Spruijt: ‘Voedselbank Heerenveen zeer blij met appelinitiatief’

HEERENVEEN - Herman Spruijt, werkzaam bij de Voedselbank Heerenveen, schreef een artikel over het initiatief van een particulier om appels aan de Voedselbank aan te bieden.

Hieronder de tekst.

Deze persoon heeft een te grote appelboom in haar tuin. Nadat er vele appeltaarten gebakken waren, de kelder vol stond met potten appelmoes, vrienden en familie overladen waren met heerlijke Rode Goudrenetten, verdwenen er toch nog flink wat appels in de groene container. Zonde.

Dus toen dit jaar de appeloogst er aan zat te komen, polste Jolanda Boomsma uit Heerenveen Noord bij de Voedselbank of er behoefte was aan appels voor bijvoorbeeld appelmoes of appeltaart. De reactie van Herman Spruyt van de Voedselbank was er eentje waar de noodzaak vanaf spatte: “Wij hebben altijd voedsel te weinig en helemaal vers gezond voedsel. Dus uw appels zijn zeer welkom…”.

De heer Spruyt vertelde dat er maar liefst 200 gezinnen en alleenstaanden een beroep doen op de Voedselbank Heerenveen. Iedere week worden er ongeveer 100 pakketten opgehaald. Al werden er maar 10 appels ingeleverd, daar was de Voedselbank al blij mee.

Niet alle appels zijn handappels en dus kwam het idee bij Jolanda om te kijken of de Jumbo wellicht pakken appeltaartmix zou willen doneren. Beide Jumbo Supermarkten in Heerenveen, zowel De Greiden als het Centrum hebben zonder enige twijfel hebben zij elk 100 pakken appeltaartmix te beschikking gesteld voor deze actie.

Jorrit Tiersma van Jumbo de Greiden: “Een actie als deze die spontaan en enthousiast door de inwoners van Heerenveen op wordt gezet voor de minder bedeelde inwoners van Heerenveen, dat vinden we een hele goede actie en die steunen we heel graag.”

Nu de appeltaartmixen toegezegd waren, was er een luxe probleempje. Er was nu dus ook ongeveer 200 kilo aan appels nodig en daarom deed Jolanda via de Facebookpagina van Buurtvereniging Flora een oproep aan buurtbewoners om te helpen samen voldoende appels te verzamelen voor deze actie. De reacties daarop waren hartverwarmend en er werden appels vanuit de hele buurt (en zelfs daarbuiten.) ingeleverd.

Vaak kwam de reactie “wat een geweldig initiatief, hadden we nooit bij stil gestaan” , “bij ons verdwijnt ieder jaar een groot deel in de kliko” en “volgend jaar weer hoor.”

De appels en de appeltaartmix zijn overhandigd aan de Martje Hoekstra van de Voedselbank. Buurtbewoner en fotograaf Hans van der Lei stak de vrijwilligers van de Voedselbank een hart onder de riem met een zelfgemaakte (overheerlijke.) appeltaart.