In hoger beroep weer acht jaar cel geëist voor gewelddadige woningoverval in Nes

Tegen een 34-jarige man uit Emmen is maandag in hoger beroep opnieuw acht jaar cel geëist voor de gewelddadige overval op een toen 73-jarige inwoner van Nes (H).

Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt de Emmenaar als het brein achter de woningoverval in juni 2016, waarbij het slachtoffer tot bloedens toe werd mishandeld en vastgebonden met ducttape.

Lees ook: Het OM legt uit: waarom zulke forse eisen in zaak overval Nes?

De Emmenaar werd in april vorig jaar door de rechtbank in Leeuwarden, voor het medeplegen van een diefstal met geweld, veroordeeld tot 7 jaar cel. Advocaat-generaal (AG, de officier van justitie in hoger beroep) Jan Hoekman vond dat de rechtbank de verdachten ten onrechte heeft vrijgesproken van poging tot doodslag.

Volgens de rechtbank is niet vast komen te staan dat er een kans bestond dat het slachtoffer tijdens de overval had kunnen overlijden. Het OM denkt daar anders over: de man zijn neus was gebroken en zijn hoofd was volledig ingetapet. Hij dreigde in zijn eigen bloed en slijm te stikken.

AG: Emmenaar zette overval op touw

Volgens Hoekman heeft de Emmenaar geholpen het slachtoffer vast te binden en heeft hij de woning doorzocht. Het slachtoffer heeft verklaard dat iemand tijdens de overval Nederlands tegen hem heeft gesproken. De Serviërs spraken geen Nederlands. De Emmenaar heeft volgens Hoekman bovendien de overval ‘op touw gezet’. Hij zou de anderen hebben verteld dat het slachtoffer hem goud schuldig was. Aan de Serviërs zou hij 30 procent van de buit hebben beloofd.

Uiteindelijk verdwenen de overvallers met drie tassen vol met waardevolle spullen. Die tassen werden bij een 29-jarige man uit het Drentse Klazienaveen en een 44-jarige inwoner van het Belgische Geel in de auto gegooid. Zij hebben op een landweggetje op de anderen gewacht. Tegen de Drent eiste de AG een veel lagere straf dan door de rechtbank is opgelegd. De man kreeg van de rechtbank vier jaar cel voor medeplegen van diefstal met geweld.

Evenals zijn collega bij de rechtbank oordeelde Hoekman dat het aandeel van de Drent veel kleiner is geweest. Hij zou, net als de Belg, zich schuldig hebben gemaakt aan opzetheling van de spullen die uit de woning zijn meegenomen. De AG eiste respectievelijk vier en vijf maanden cel voor het tweetal. De mannen die het meeste geweld zouden hebben gebruikt, de twee Serviërs, waren er maandag niet bij.

Serviërs nog niet berecht

De zaak van de 42-jarige Serviër, hij kreeg van de rechtbank zes jaar cel, werd aangehouden wegens ziekte van de raadsman. De tweede Serviër, ten tijde van de overval was hij 35 jaar oud, is nooit opgepakt. De man is wel in Servië gehoord door de officier van justitie, maar hij beriep zich op zijn zwijgrecht. Omdat Servië geen onderdanen uitlevert kan hij niet in Nederland berecht worden. Het OM heeft volgens een woordvoerder goede hoop dat deze verdachte in Servië alsnog berecht kan worden.

Het slachtoffer heeft het gebeurde volgens Hoekman nog altijd niet een plaatsje kunnen geven. De man heeft tijdens de overval voor zijn leven gevreesd. ,,Het is voor hem onmogelijk om dit verdriet en dit horrorhoofdstuk in zijn leven een plaats te geven”, aldus Hoekman. Het slachtoffer diende een schadevordering in van ruim 7300 euro.

Lees ook: Overval Nes: OM eist acht en zeven jaar voor verdachten

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.