Zingende winkelier Daan Douma stopt met BIOhop De Swanneblom

HEERENVEEN - Na 41 jaar komt er een einde aan de BIOshop in Heerenveen. Zaterdag is de laatste dag dat De Swanneblom van de zingende winkelier Daan Douma open is. Vanaf volgende week prijkt er een sticker op het raam met daarop de tekst: ‘Te huur’.

Het stoppen van de winkel die sinds 1987 aan de Gedempte Molenwijk zit zal een grote leegte achterlaten. De winkel is namelijk veel meer dan een plaats waar biologische en duurzame producten gekocht kunnen worden.

,,Het is een hele persoonlijke winkel waar de mensen elkaar kennen en elkaar elke week zien. Je bent niet alleen aan het verkopen, maar hebt het ook over privézaken zoals ziektes. Onze toegevoegde waarde is dan ook het menselijke contact. Ik wilde daarom ook nooit een supermarkt zijn met een lopende band”, zegt Douma. Hij runt de BIOshop sinds 38 jaar. Daarvoor was de winkel in eigendom van een stichting bestaande uit consumenten.

Douma, nu 63 jaar, stopt omdat hij zich graag op zijn passie muziek wil richten. ,,Ik schrijf heel veel muziek. Ik denk dat ik nu tussen de honderd en honderdvijftig nummers heb geschreven. Mijn grote doel is nu om nummers op te nemen en uit te geven.”

Maatschappijkritische ondertoon

De muziek die Douma schrijft is muziek met een maatschappijkritische ondertoon. Daarmee werd hij recent bij de Zilveren Pen, een jaarlijkse schrijfwedstrijd van de Heerenveense Courant en de bibliotheek Heerenveen, derde met een song over een Afrikaanse persoon die op weg naar een beter leven de Middellandse Zee probeert over te steken en het niet redt. Terwijl hij vorig jaar diezelfde wedstrijd nog won met een nummer over de krant.

,,Soms moet je op tijd stoppen met wat je doet. Voor mij is die tijd nu gekomen. Zaterdag is de laatste dag. Dan houden we een receptie met een leuke middag met een hapje en een drankje. Zelf speel ik dan muziek. Ook zetten we personen in het zonnetje die vanaf het eerste uur, dus sinds 41 jaar, al bij de BIOshop klant zijn. Wat vooral voorop staat, is in een gezellige sfeer afscheid nemen van elkaar.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)