De Uitdaging: ‘Mensen ontzorgen bij verhuizing’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Nynke Schootstra, eigenaresse van Have en Goed huisdiensten dat dit jaar 12,5 jaar bestaat.

Nynke Schootstra (53) uit Heerenveen heeft altijd facilitair werk gedaan. Als negenjarige liep Nynke al in een bejaardentehuis om de mens heen de boel te regelen.

,,Ik wilde als negenjarige kijken in het bejaardentehuis en mocht meelopen me een verzorgster. ’s Middags na school, ging ik naar huis, deed ik mijn zusterschortje voor en liep ik naar het bejaardentehuis. Ik haalde de post voor mensen en als iemand geen toetje had gekregen, liep ik naar de keuken en haalde ik er een op. Niet aan de mens, maar om de mens heen alles regelen. Dat zat er al vroeg in.”

Coördinator in ziekenhuis Tjongerschans

Dingen regelen is ook wat ze nu doet bij Have & Goed huisdiensten. Daar kwam ze terecht toen haar baan als coördinator in ziekenhuis Tjongerschans niet meer voldeed.

,,Uit loopbaanbegeleiding kwam: blijven organiseren en regelen en ouderen. Dat kwam op een vrijdagmiddag uit de gesprekken. Zaterdagochtend las ik een artikel over Annie Schilstra die Have en Goed huisdiensten had opgezet. Toen dacht ik: ‘Dit is het’.”

Nynke zocht contact met Annie en is er toen bij ingestapt. ,,Na een jaar wilde Annie het bedrijf verkopen en toen heb ik het overgenomen.”

Stap zetten

,,Mijn angst was groter dat ik op mijn 85e in een verzorgingshuis zou wonen en denken: ‘Toen ik 40 was, had ik een leuk idee, maar ik durfde niet’. Die angst was groter dan de stap te zetten om het over te nemen. Ik heb altijd werk gehad; lukt het niet, dan vind ik wel weer werk. Dat risico durfde ik wel te nemen.”

ynke hield haar baan in het ziekenhuis voor zestien uur erbij. Dat bouwde ze langzaam af en na vier jaar runde ze fulltime Have en Goed huisdiensten. ,,Ik heb er nog een ‘hobbybaantje’ bij als voedingsassistent op de revalidatieafdeling in De Flecke. Dat is voor een paar uur per week.”

Verhuizen

Wat Nynke doet met haar bedrijf, is dat ze ouderen helpt met verhuizen. ,,Ik help mee sorteren en inpakken. Het verhuizen van de dozen zelf, dat doen de verhuizers. Tijdens een kennismakingsgesprek probeer ik erachter te komen wat voor hulp ze nodig hebben, wat ze willen en wat ze zelf kunnen doen. Daar neem ik ruim de tijd voor. Zo kan ik een goede inschatting maken hoeveel tijd het verhuisproces kost. Ik maak dan ook gelijk een offerte. Naast het sorteren, kan ik ook de verhuisadministratie doen.”

Emotioneel

Ze verhuist niet alleen ouderen, ook mensen met een beperking. Dat doet ze door heel Noord-Nederland. Tijdens haar werk hoort ze de mooiste verhalen en maakt ze bijzondere dingen mee.

Nynke heeft een vrouw mogen verhuizen van Heerenhage naar een andere onderkomen. Die vrouw was met haar man naar Heerenhage verhuisd en ging nu alleen eruit verhuizen.

,,Ze zei al: ‘Nynke, er komt een moment dat ik emotioneel word. Op een dag waren we aan het inpakken, zat ze op bed en in een keer kwamen de waterlanders. Ik ging naast haar zitten, pakte haar hand en zei: ‘Dit is het moment waarvan u wist dat het ging komen’. Dan zit je alleen even hand in hand. Je hoeft verder niks. De verhuizingen zijn vaak met een lach en een traan. Er komen vaak allerlei herinneringen naar boven.”

Honderden verhuizingen

In de 12,5 jaar heeft Nynke honderden verhuizingen meegemaakt. Ze heeft afgelopen zomer een afdeling van Anna Schotanus mogen verhuizen en twee jaar geleden de bewoners van Marijke Hiem in Heerenveen meegeholpen te verhuizen.

,,Ik was ingeschakeld als Have en Goed huisdiensten voor de verhuisadministratie en communicatie met bewoners en familie. Maar wat ik ook bijzonder vind, ik help ook weleens met het leegmaken van een appartement of verzorgingshuiskamer van oud-klanten die zijn overleden. De familie kent mij, hebben mij een keer meegemaakt en schakelen mij dan weer in.”

Steentje bijdragen

De uitdaging voor Nynke is om ervoor te zorgen dat de mensen met een goed gevoel op hun nieuwe plek zitten.

,,Dat ik daar mijn steentje aan mag bijdragen. De verhuizing is een complex iets. Dat ik daar gewoon een onderdeel van mag zijn op een manier dat de mensen zeggen: ‘De verhuizing is minder zwaar geweest dan ik vooraf had gedacht’. Dat ik het lichter voor hen heb kunnen maken; hen heb kunnen ontzorgen.”

Bijzonder

Het overnemen van Have en Goed huisdiensten is voor Nynke de juiste stap geweest, ook al was het wel even spannend in het begin: red ze het of red ze het niet.

,,Ik heb twee klanten gehad die het eerste artikel dat over mijn bedrijf in de krant kwam, hebben bewaard omdat ze dachten dat ze het ooit nodig zouden hebben. Het is heel bijzonder wat je meemaakt.”

Zo heeft Nynke ooit met een oud-chirurg liederen staan zingen. ,,In zijn studeerkamer vonden we liedboeken en hij vertelde dat hij na een operatie met een bepaalde zuster, als de patiënt nog op de operatiekamer lag en nog onder zeil was, altijd een danklied zong. Dat vind ik van die bijzondere verhalen. Dat is het leuke: al heb je tien dezelfde woningen, de mensen maken het anders. Met hun eigen verhaal. Daar mag ik een stukje op meeliften en dat maakt het bijzonder."

(Tekst Mieke van Veen)