In beeld | Myosotis houdt al vijftig jaar vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

HEERENVEEN - Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2019 staat deze week Myosotis centraal. Al vijftig houdt de vrijwilligersgroep vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking.

Myosotis bestaat uit elf vrijwilligers. Zij verwelkomen wekelijks eenentwintig leden in Wijkcentrum De Kempenaer. Het aantal leden verandert jaarlijks.

,,We moeten ze helaas om contributie vragen vanwege onze beperkte financiële middelen en ook het reizen met de busjes vanaf hun woning naar De Kempenaer kost geld. Daardoor kan niet iedereen lid worden. We zouden dat graag anders zien, want de clubavonden worden toch al georganiseerd en er is ruimte voor nog veel meer leden.”

Waaruit bestaat jullie werk als vrijwilliger?

,,Iedere maandagavond worden de leden naar de Kempenaer gebracht en wij zorgen dan voor activiteiten zoals: knutselen, puzzelen en kleuren. Ook is er ruimte om te kletsen. Er is een aantal leden die één-op-één begeleiding nodig heeft. Dus dat betekent dat je helpt met het ophangen van de jas, met knutselen, met het koffiedrinken et cetera.”

Naast deze vaste maandagavond houdt Myosotis feestelijke avonden. Zo komt Sinterklaas langs en wordt Kerst gevierd met een kerstmaaltijd. Begin oktober is er nog uitgebreid Halloween gevierd met bijpassende knutselwerkjes, aankleding en een disco.

„Ieder jaar gaan ze met z’n allen een dagje op stap. De afgelopen jaren zijn we onder andere naar Wildlands Emmen, Dolfinarium en Slagharen geweest. Deze uitjes en de feestavonden vragen natuurlijk om uitgebreide voorbereiding.”

Hoeveel uren per week zijn jullie hiermee bezig?

,,Voor de vrijwilligers scheelt het van persoon tot persoon verschilt hoeveel uur we ermee kwijt zijn. Gemiddeld is het ongeveer vier tot vijf uur per week. Als er een speciale avond aankomt, zoals bijvoorbeeld tijdens Sinterklaas of Kerst. Dan zijn we natuurlijk meer uren kwijt.”

Wat is jullie motivatie om vrijwilligerswerk te doen?

,,Op woongroepen heeft het personeel helaas niet altijd meer de tijd om bewoners de aandacht te geven die ze verdienen. Wij bezorgen onze leden gezellige avonden en geven ze extra aandacht. Dat is enorm dankbaar werk. Bovendien leren de vrijwilligers ook van de leden. Ze leren je bijvoorbeeld relativeren. Het is echt bijzonder om te zien hoe blij zij zijn met kleine dingen.”

Wat is jullie beste herinnering aan het vrijwilligerswerk?

,,Ieder jaar wordt afgesloten met een playbackshow. Alle leden treden dan op onder toeziend oog van familie en vrienden. Altijd een geweldige happening. Maar mooie momenten zijn er altijd. De waardering die we van de leden krijgen is enorm. De ene keer krijg je een kleurplaat, de andere keer een knuffel of een grote glimlach. Daar doen wij het voor; we krijgen er energie van.”

Kunnen jullie in twee zinnen vertellen waarom mensen bij jullie organisatie vrijwilligerswerk zouden moeten doen?

,,De clubavonden op maandag zijn altijd leuk. Bovendien is ons vrijwilligersteam heel hecht en gezellig, iedereen heeft zijn eigen taak en samen zetten we altijd mooie avonden neer. Het is niet voor niets dat alle vrijwilligers die bij ons aansluiten vaak ook jaren blijven meedoen.”

Wat willen jullie kwijt aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?

,,Iedereen zou maar eens op onze Facebookpagina moeten kijken hoe leuk Myosotis is. En als je een klein beetje vrije tijd overhebt: kijk wat je voor een ander kan doen. Verruil je drie uurtjes tv-kijken eens voor drie uurtjes vrijwilligerswerk. Je zult zien dat het alleen maar energie oplevert.”

Met welke ‘bekende’ Nederlander willen jullie weleens vrijwilligerswerk doen? En waarom?

,,Het zou voor de leden fantastisch zijn als Frans Bauer of Ernst en Bobbie eens zouden langskomen.”

(Tekst Elise Meijerink)