PvdA komt met plan voor truckstop in Heerenveen

HEERENVEEN - De PvdA zegt een plan te hebben bedacht voor een truckstop in Heerenveen. De partij wil op een van de bedrijventerreinen aan de noordoostkant van Heerenveen ongeveer vijftig veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens aanleggen.

Voor chauffeurs moeten er voorzieningen bij komen, zoals douches, wasmachines, horeca en eventueel ook sociale ruimten met bijvoorbeeld fitnessmogelijkheden. Waarschijnlijk zijn er ook een beheerder en uitbater nodig.

Donderdagavond, tijdens de begrotingsvergadering van de gemeenteraad, komt de PvdA met een motie. In principe moeten de parkeerplekken gratis worden. Voor de aanleg zijn volgens de PvdA Europese subsidies binnen te halen.

,,De gemeente brengt de grond in, maar dat is aan burgemeester en wethouders om te onderzoeken. Dit onderzoek zou het komende half jaar moeten plaatsvinden. Een jaar later kan de truckstop er zijn”, zegt raadslid Gerrit van der Wal.

Dichtbij snelweg

Een truckstop moet volgens Van der Wal dicht bij de snelweg liggen. Hij liet zich maandag samen met fractievoorzitter Wanda Ottens informeren door directeur Nic Bakker van transportbedrijf Bakker.

,,Chauffeurs willen zo weinig mogelijk tijdverlies en snel de weg weer op”, zegt Van der Wal. ,,En bij benzinestations is vaak maar beperkt ruimte.”

De PvdA denkt bij de aanleg van een truckstop aan de bedrijventerrein IBF, De Kavels of het nog verder te ontwikkelen Klaverblad Noordoost naast de A32 en de A7.

De economische groei heeft de afgelopen jaren volgens de PvdA gezorgd voor een toename van het vrachtverkeer. ,,En een van de speerpunten van de gemeente is de logistieke sector.”