FOTO’S | Zwaar busongeluk nagebootst bij rampenoefening in Heerenveen

HEERENVEEN - De brandweer, de politieacademie, de Meldkamer Noord-Nederland, Arriva, Kijlstra Ambulancezorg en ziekenhuis Tjongerschans hebben woensdagavond samen een rampenoefening gehouden.

Bij de oefening was een groot busongeluk aan de Weinmakker in Heerenveen in scene gezet, met vijfentwintig ‘slachtoffers’.

Hieronder een door Tjongerschans aangeleverd verslag.

Het scenario was een groot busongeluk met een lijnbus van Arriva. De hulpdiensten werden door de meldkamer opgeroepen en het ziekenhuis kon zich voorbereiden op een grote groep slachtoffers. Het doel van deze oefening was om te kijken of de vooraf gemaakte rampenopvangplannen van de verschillende organisaties in de praktijk ook werken. En daarnaast om de samenwerking tussen partijen te oefenen en, indien nodig, te verbeteren.

Dit soort rampenoefeningen zijn een belangrijk element in de voorbereiding op werkelijke rampen. Door te trainen en dit soort scenario’s blijvend met meerdere organisaties te oefenen, kun je ervaring opdoen en van elkaar leren.

Dieuwke van den Bosch, adviseur crisisbeheersing bij ziekenhuis Tjongerschans: „Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op rampen een crises zodat wij als ziekenhuis onder alle omstandigheden goede zorg kunnen leveren. Een essentieel onderdeel hiervan is de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten. Daarom ben ik blij dat we deze oefening met al deze partijen hebben kunnen houden.”

De eerste indruk van de betrokken hulporganisaties is dat de oefening goed is verlopen. Een uitgebreide evaluatie in de komende periode, zal leiden tot een nog beter voorbereide crisisorganisatie van alle betrokken organisaties en hulpdiensten. Daar hebben ook toekomstige patiënten en inwoners van Friesland baat bij.

(Foto’s Douwe-Jan de Kroon)