Antonius 26ste in ziekenhuis top 100 van AD

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord staat op de 26ste plaats in de top 100 van het AD.

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten staat op plaats vier in de ziekenhuis top 100. Nij Smellinghe en het MCL scoren dit jaar goed in de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100. Het Drachtster ziekenhuis wordt beoordeeld als 4de van de 40 streekziekenhuizen en Medisch Centrum Leeuwarden als 6de van de 26 topklinische ziekenhuizen. Dat zijn opmerkelijke plekken voor de Friese ziekenhuizen. Vorig jaar eindigde MCL nog in de onderste regionen op de lijst van topklinische ziekenhuizen, een onderscheid dat toen voor het eerst werd gemaakt door het .

Nij Smellinghe stond een jaar eerder nog op een anonieme plaats in de middenmoot van de streekziekenhuizen, één plaats onder Tjongerschans dat toen op de 19de plaats als beste Friese ziekenhuis werd beoordeeld. Alleen Antonius in Sneek en Emmeloord blijft wat achter met een notering op plaats 26.

Nij Smellinghe jojoot door de Ziekenhuis Top 100. Het ziekenhuis vond zichzelf in 2017 en 2015 ook al terug op een 4de plaats en 3de plaats, toen nog inclusief de topklinische ziekenhuizen. Tussendoor eindigde Nij Smellinghe als 20ste (2018) en 71ste (2016).

Een van de verklaringen hiervoor is dat het de Top 100 elk jaar op basis van andere objectieve zorginhoudelijke criteria opstelt, aan de hand van gegevens die ziekenhuizen moeten aanleveren bij de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd. ,,Maar het kan natuurlijk ook dat de ziekenhuizen het echt beter doen, of dat ze voor betere registratie hebben gezorgd”, laat Willemijn van Lare van het weten. Zowel bij de topklinische ziekenhuizen (Jeroen Bosch uit Den Bosch) als bij de streekziekenhuizen (Rivas Beatrix uit Gorinchem) is de winnaar dezelfde als vorig jaar.

MCL heeft laag aantal complicaties na longkankeroperaties

Nij Smellinghe doet het goed met beleid rond operaties, maar er moeten wel vaker dan gemiddeld patiënten op herhaling nadat ze zijn geopereerd aan de knie, net als bij Tjongerschans. Het MCL zit bij de 10 procent ziekenhuizen met het laagste complicatiepercentage na longkankeroperaties. Wat betreft de screening op een delier (ernstige verwardheid) zit het Leeuwarder hospitaal bij de 10 procent slechtst scorende ziekenhuizen. Bij Antonius en Tjongerschans moet een hoger dan gemiddeld percentage van de patiënten opnieuw onder het mes na het plaatsen van een pacemaker. Controle op ondervoeding is weer zeer goed geregeld in Tjongerschans. De acht academische ziekenhuizen, waaronder UMC in Groningen, staan niet in een ranglijst.