Heerenveen krijgt tweede turnhal om topsportstatus veilig te stellen

HEERENVEEN - Heerenveen krijgt een tweede turnhal, alleen voor topsporters. De hal, die bij het Sportstad-complex komt, is nodig om de topsportstatus de komende acht jaar veilig te stellen.

De nieuwe, losstaande turnhal kost 1,2 miljoen euro. Burgemeester en wethouders hadden dit bedrag al opgenomen in de begroting. Verschillende partijen in de gemeenteraad wilden hier echter meer over weten. Zij balen ervan dat het onderwerp nu is ‘weggestopt’ in de begrotingsvergadering. De hal verdient een eigen, separate discussie, stelde een groot deel van de oppositie donderdagavond.

Die komt er niet. Eerder gaf sportwethouder Jelle Zoetendal al aan dat er tijdsdruk is. ,,Ik durf niet te garanderen dat de focus van de turnbond eindeloos op Heerenveen blijft, als wij niet investeren’’, zei Zoetendal vorige week. Collega-wethouder Hans Broekhuizen vertelde donderdag: ,,Op dít moment hebben wij een exclusieve afspraak met de bond.’’ Die geldt niet al te lang meer. Uiteindelijk ging een meerderheid van de raad akkoord.

Bijkomend voordeel

Het CDA wees op een bijkomend voordeel van de bouw van een tweede turnhal. Hierdoor komt er in de oude hal meer ruimte voor de breedtesport. Ook de twee andere coalitiepartijen, PvdA en VVD, zijn voor, evenals Gemeentebelangen en D66. Volgens de PvdA is het zestien jaar geleden dat er voor het laatst écht is geïnvesteerd in ‘topsportinfrastructuur’. De VVD zegt te kiezen voor ‘lef en sportief’.

De FNP, SP, ChristenUnie, Heerenveen Lokaal en GroenLinks missen een fatsoenlijk raadsvoorstel. Zij vinden het ‘heel vreemd’ en ‘schandelijk’ dat de beslissing nu, bij de begroting, genomen moet worden. De tijdsdruk valt best mee, stellen deze oppositiepartijen.

Turnhal staat snel

De tweede turnhal dient er in de zomer van 2020 te staan. Het gaat om een zogeheten neptunushal. Die staat snel, als het moet in zes weken tijd, en gaat zeker twintig jaar mee. In deze hal trainen de turners straks niet meer op beton, maar op een podium. Dat is realistischer. Zij kunnen bovendien vaker trainen dan nu.

Lees ook | Veel vragen over tweede turnhal Heerenveen