Michiel de Wolff: ‘Ik vind het mooi dat je tijdens vrijwilligerswerk echt een mienskip vormt’

HEERENVEEN - Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2019 staat deze week de 19-jarige Michiel de Wolff centraal. Hij heeft al een hele waslijst aan vrijwilligersactiviteiten op zijn naam staan.

De Wolff werkt niet vanuit een vaste organisatie. ,,Ik ben sinds zeven jaar vrijwilliger bij de Zomerspelweek in Jubbega/Hoornsterzwaag, presentator bij de Sinterklaasintocht in Jubbega en zit in het bestuur van het openluchtspel in Jubbega.”

Eerder hielp hij ook al mee bij de organisatie van het dorpsfeest in Jubbega en was hij vrijwilliger bij het jongerencentrum dat nu niet meer actief is. Daarnaast zat de jongeling eveneens in de organisatie van de Samenloop voor Hoop in Gorredijk, van de Wielerronde Gorredijk en de Oliebollenloop.

Waaruit bestaat het vrijwilligerswerk?

Bij de zomerspelweek ben ik gaan helpen toen ik te oud werd om zelf mee te doen. Inmiddels bedenk ik ieder jaar met een groep mensen de verhaallijn voor de week. Die werk ik uit en iedere ochtend oefenen we een toneelstuk, waarmee we vervolgens de dag beginnen en later weer afsluiten. Ook houd ik me bezig met het licht en geluid. Bij de Wielerronde van Gorredijk en de Samenloop voor Hoop ben ik degene die het verkeersplan en veiligheidsplan schrijft. Ik coördineer de verkeersregelaars en ik heb contact met de Gemeente Heerenveen om alles af te stemmen. Op de foto is te zien hoe ik het Sinterklaasfeest aan elkaar praat. We beginnen ’s ochtends om 9uur; dan laten we met een megafoon het hele dorp weten dat Sinterklaas eraan komt.

Hoeveel uren per week kost het vrijwilligerswerk?

Ik ben het hele jaar onder de pannen met vrijwilligerswerk. Er zijn evenementen in de zomer en in de winter en uiteraard moeten ze ook allemaal worden voorbereid en geëvalueerd. Afgelopen jaar was het wel druk toen ook de Samenloop voor Hoop erbij kwam. Dus nu weet ik wel dat ik het iets rustiger aan moet doen, want ik wil ook mijn school afronden.

Wat is uw motivatie om vrijwilligerswerk te doen?

Ik vind het mooi dat je tijdens vrijwilligerswerk echt een ‘mienskip’ vormt. Je werkt samen naar een bepaald doel en de weg er naartoe is al mooi. Als je met veel succes een evenement afrondt is het nog mooier.

Wat is uw beste herinnering aan vrijwilligerswerk?

Ik heb weleens gehoord dat bezoekers van een evenement tegen elkaar zeiden: ik hoop dat ze dit nog een keer organiseren. Nou, dan weet je echt waarvoor je het werk doet en dat het geslaagd is.” Het meest trots ben ik op de Samenloop voor Hoop. Daar liepen ruim 1500 mensen mee en er is meer dan 140.000 euro opgehaald voor het KWF.

Waarom zouden mensen bij uw organisatie vrijwilligerswerk moeten doen?

Bij de Zomerspelweek van Jubbega/Hoornsterzwaag zoeken we altijd vrijwilligers en er is van alles te doen. Van hutten bouwen met de kinderen of helpen bij het toneelstuk tot maaltijden bereiden in de keuken. Je kunt je zelfs aanmelden als ‘vliegende keep’. Het is altijd erg gezellig, maar je moet het natuurlijk wel leuk vinden om met kinderen bezig te zijn.

Wat wilt u nog kwijt aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?

Vrijwilligerswerk doe je voor een ander en je krijgt er altijd veel waardering voor terug. Daarnaast vind ik mijn vrijwilligerswerk super leerzaam. Ik zou de plannen die ik schrijf voor de Samenloop voor Hoop en de Wielerronde zelfs voor school kunnen gebruiken.

Met welke ‘bekende’ Nederlander wilt u weleens vrijwilligerswerk doen? En waarom?

Met Martien Meiland. Dan zou ik hem meenemen naar de Zomerspelweek, dat zou hilarisch zijn.

(Tekst Elise Meijerink)