FOTO’S | ‘Kunstruimte Oude Liefde drie jaar jong’

HEERENVEEN - De expositie Tijdelijk Tussendoor met werk van Aukje Terpstra en andere kunstenaars is tot en met 8 januari te zien bij Kunstruimte Oude Liefde aan de Trambaan 17 in Heerenveen.

Jurjen K. van der Hoek schreef een recensie.

Om even op adem te komen heeft Galerie Oude Liefde een tijdelijk tussendoor, een mini overzichtstentoonstelling. In de afgelopen 3 jaar hebben Aukje en Marnix in de kunstruimte van meerdere collega kunstenaars werk laten zien. Die zijn in deze pauze tussen het expositiegeweld met één of enkele werken opnieuw te zien. De plussen zonder minnen van +Richard bijvoorbeeld. Nu onder andere prominent vertegenwoordigd met een worldmap waarop een verticaal verhaal de meridianen van de aarde zijn. Niet om te lezen, maar als kunstzinnige toevoeging van het beeld: wir haben keine verwendung mehr fur sie. Dan is er nog werk van Roland Maas, Remco Mooijekind, Priscilla Vlak en Mathilde Zijp. Prettig weggestopt en kundig gehangen tussen de gezelligheid van deze kunstruimte. Het is een vrolijk toeven in dit zoekplaatje vol creativiteit.

Maar het meest in het oog springt het kleurloze werk van Aukje Terpstra. Ze heeft haar atelier in de galerie, en geeft daar in die ruimte ook haar grafische lessen en schilder workshops aan groepen kinderen en ieder ander die met ouderwets vakmanschap kunst wil maken: werken met je handen, je gevoel, de oude liefde. De tekentafel en de drukpers hebben dan ook een prominente plaats naast enkele ezels, teken- en schilder materiaal en het spinet van vriend en oude liefde Marnix Mooibroek met een hunkering naar de barokmuziek.

Pal tegenover de ingang hangt van Aukje een groot werk in brede in OI-inkt gedoopte penseellijnen. In enkele rake streken is een drietal figuren opgezet. Ze kijken me verstoord aan. Zijn ze onderweg van daar naar elders. Drie wijzen uit het oosten, op zoek naar een schat? Aukje laat zich inspireren door Japanse karakters. Het zuiver zwart en wit daarin fascineert haar. Vandaar ook dat de huidige opstelling enkele van haar vertalingen van de kanji laten zien. Met een eigen stijl waarin het Nederlandse alfabet herkenbaar is in orientaals schrift..

Maar de sfeerlandschappen hebben meer een verhaal. In een waterige schilderstijl, geduid in meerdere met vaste hand gezette vlakken en lijnen. Is het de zee waarop in woeste golven een bootvorm zich drijvende houdt. Met gevoel voor eenvoudige maar krachtige compositie is dit werk een voorbeeld van wat kunstruimte Oude Liefde bedoelt met oude liefde voor het vak kunst. Hieruit spreekt het gevoel, het werken met je handen. Er is niets tussen jou en het papier anders dan het penseel of potlood. Er is geen afstand merkbaar tussen inspiratie en resultaat. De maat is klein, de dimensie des te groter.

Verder laat Aukje nog wat spielerei zien met lino en guts.

Al met al een vrolijk samengaan van huiskamer, werkplaats en galerie. Waarbij de onderdelen, hoewel ineen geschoven en rommelig gemengd, elkaar nergens storen of in de weg zitten. En als je geluk hebt wordt je een geurend kopje vers gezette koffie aangeboden.

Zie ook het weblog KUNST-stukjes.

(Tekst en foto’s Jurjen K. van der Hoek)