Toekomst Walk of Fean op de tocht na vernieling beeld Jorrit Bergsma

HEERENVEEN - Het bestuur van ’n Gouden Plak beraadt zich momenteel of de Walk of Fean in Heerenveen behouden blijft. Vanaf het moment dat de eerste beelden zijn geplaatst wordt de wandelroute geteisterd door vandalisme.

Zo is recent het beeld van Jorrit Bergsma in de Minckelersstraat in Heerenveen vernield. Dat was vlak nadat de beelden hufterproof gemaakt waren. ,,Op deze wijze is het niet haalbaar”, aldus het bestuur van ’n Gouden Plak.

De beelden werden allemaal van de route gehaald en aangepast nadat een aantal begin juni meteen na de ingebruikname van de route werden vernield. Ook na de aanpassing blijken de beelden niet bestand te zijn tegen vandalisme.

Volgens het bestuur lijkt het er nu op dat de vernieling van het beeld van Jorrit Bergsma onderdeel is van een breder spoor van vandalisme in het centrum.

,,Heerenveen staat bekend om haar sporthelden. Regio Heerenveen ’n Gouden Plak vond het dan ook een goed idee om deze sporthelden letterlijk en figuurlijk in de etalage te zetten door middel van de Walk of Fean. Dat is een wandelroute door Heerenveen via het centrum, Sportstad en Thialf.

Bankjes

Langs de route zijn achttien bankjes geplaatst. Bij alle bankjes is een filmpje van één van de sporthelden van Heerenveen te zien die via de bijbehorende app is te downloaden. De sportheld vertelt een bijzonder verhaal over zichtzelf.

Daarnaast wordt een aantal vragen gesteld en kunnen de lopers van de Walk of Fean proberen een topscore neer te zetten en te delen via social media. Bij tien bankjes is er ook een 3D geprint beeld van de sportheld te vinden. Dat zijn beelden omhuld met een bronzen coating die gebruikt kunnen worden om een selfie te maken.

,,Helaas zijn het nu juist deze beelden die nu al meerdere malen door vandalisme zijn getroffen”, zegt Frank van Hout, voorzitter van regio Heerenveen ’n Gouden Plak.

‘ Enorm teleurgesteld’

Van Hout zegt enorm teleurgesteld te zijn. ,,We zouden met elkaar toch trots moeten zijn op onze sporthelden? Ik weet dat dit voor heel veel inwoners ook het geval is, maar helaas zijn er dus een aantal personen die hier anders over denken.”

Het herstellen of opnieuw maken van een beeld kost veel geld. Om die reden wordt het volgens Van Hout bijna onmogelijk om de Walk of Fean op deze wijze in stand te houden.

De beelden die onlangs door vandalisme zijn getroffen worden op korte termijn hersteld. ,,Mochten mensen tips hebben met betrekking tot het vandalisme van de beelden, dan mogen deze worden doorgegeven via info@ngoudenplak.nl.”