De Uitdaging: ‘De grootste balpenverzameling hebben’

ORANJEWOUD - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Jacob Schokker die in zijn hok in de tuin ruim 121.000 balpennen heeft verzameld.

Het begon met 300 asbakken, 3000 vuuraanstekers en 3000 flesopeners. Maar sinds 30 jaar zijn het balpennen. Jacob Schokker (73) uit Oranjewoud houdt van verzamelen.

,,Ik heb een heleboel verzamelingen gehad. Maar die asbakken, vuuraanstekers en flesopeners heb ik allemaal weggedaan en verruild voor balpennen”, zegt Schokker.

Hok

Het begon met een paar pennen. ,,Op een gegeven moment begin je ze wat te verzamelen. Eerst aan een touwtje in de kamer, later op een piramide. Toen ik er 4000 had, heb ik een hok gebouwd. Maar in het hok vielen die 4000 pennen niet meer op. Dus het hok moest voller.”

Door een verhuizing, kreeg Jacob meer ruimte. Hij heeft nu een hok waarin hij 160.0000 balpennen kwijt kan. Momenteel zijn daar 121.0000 pennen te vinden. Inclusief zijn allereerste balpen: ,,Een penpointer van een voegbedrijf uit Klazienaveen.”

Balpenvereniging

Al zijn pennen heeft Jacob gekregen of geruild. ,,Ik koop niks. Ik ben ook lid van een pennenclub: Pennenverzamelaars Vereniging Nederland. Ik meen dat die vereniging zo’n 175 leden heeft. Vroeger ging ik met een heleboel pennen te ruil naar beurzen. Je hebt daar dan alleen standjes met balpennen. Je vindt er niks anders.”

Pennen krijgen

Jacob gaat nu nauwelijks meer naar beurzen. Dat komt omdat hij heel veel pennen krijgt van mensen. ,,Iemand uit Oudeschoot gaat bijvoorbeeld naar Turkije. ‘Ik kom vast met tien pennen terug’, is het dan.”

Maar mensen komen het ook brengen. ,,In de winter zat ik met mijn dochter thuis toen er een auto voor kwam rijden. Iemand kwam 15.000 pennen brengen. Ik ben nog bezig om die allemaal uit te zoeken en te sorteren.”

Het is ook weleens voorgekomen dat de verzamelaar thuiskwam en er een tas met pennen aan zijn deur hing.

Sorteren

De pennen die Jacob krijgt, sorteert hij op soort, kleur en alfabet. ,,Je hebt bijvoorbeeld balpennen met dop, balpennen zonder dop en penpointers. Die penpointers hebben dan vaak een clip. Maar sommige hebben een clip met een gleuf en andere penpointers hebben een clip zonder gleuf. Je hebt zoveel verschillende balpennen. Die sorteer ik allemaal.”

Hij is er dagelijks een paar uur mee bezig. ,,Nu de koudere dagen er weer aan komen, zit ik er soms hele dagen. Dan sorteer ik ze, zet ik ze op hun plek of maak ik nieuwe kaarten waar ze op komen te staan.”

15.000 dubbele pennen

Het zijn niet alleen Nederlandse balpennen. ,,Ik heb er ook een uit Rusland. Die heeft een schijf in het midden waar de temperatuur op staat. Ook heb ik pennen uit Australië, Denemarken en ik heb er twee uit Lapland.”

Schokker schrijft niet met de pennen die hij verzamelt. ,,Ze drogen uiteindelijk op.” Hij schrijft wel alles met balpen, maar gebruikt daar geen pennen voor uit zijn hok. ,,Ik heb 15.000 dubbele pennen. Die liggen allemaal in dozen. Als ik ze niet mee kwijt kan of kan verruilen, stuur ik ze op naar Weert. Daar worden ze gerecycled. Omdat ik lid ben van de pennenvereniging kunnen we de pennen daar gratis naartoe sturen. Daar worden ze verwerkt en de club krijgt er weer geld voor.”

Bekijks

Niet veel mensen weten dat Jacob een schuur vol met balpennen heeft. De deur is half van glas en Jacob loopt weleens in en uit.

,,Een keer liep een stelletje langs en vroeg wat ik aan het doen was. Ik zei: ‘Kom maar kijken’. Toen waren ze helemaal verrast. Er zijn wel een paar in de straat die het weten, maar ik denk als mensen straks dit artikel lezen, dat er wel een aantal gaan zeggen: ‘Dat wisten we niet’.”

Grootste verzameling

,,Mijn uitdaging is om ooit eens de grootste balpenverzameling te hebben. Maar dat zal niet lukken denk ik.”

Er is een lid bij Pennenverzamelaars Vereniging Nederland die 320.000 balpennen heeft.

,,Daarbij vergeleken ben ik maar een kleintje.” Zijn hok vol krijgen, moet volgens Jacob wel gaan lukken. ,,Ik heb boven nog een aantal dozen vol met pennen die ik nog moet sorteren. En als mijn hok vol is, dan heb ik boven nog een slaapkamer over die niet gebruikt wordt. Dus mocht ik willen uitbreiden, dan kan dat ook nog.”

Nooit klaar

Wat de verzamelaar zo leuk vindt aan het verzamelen, is dat hij bezig is en wat te doen heeft. Hij had ook vulpennen kunnen verzamelen. ,,Maar die lekken zo gauw.”

De oudste pen uit zijn verzameling dateert uit 1935. ,,Naast de leuke bezigheid, vind ik het ook leuk dat je elke keer verrast wordt. Er zijn zoveel verschillende modellen pennen. Je hebt er pennen bij waarvan je denkt: ‘Dat is geen pen’, maar het is dan toch een pen. Maar je hebt ook pennen die zo’n raar model hebben dat je er juist niet mee kan schrijven. Er zijn over de wereld zoveel verschillende pennen, ik ben nooit uitverzameld.”

(Tekst Mieke van Veen)