Ex-inbreker te gast op najaarsvergadering Plaatselijk Belang Jubbega-Hoornsterzwaag

JUBBEGA/HOORNSTERZWAAG - Ex-inbreker Evert Jansen is dinsdag 19 november te gast op de najaarsvergadering van Plaatselijk Belang Jubbega-Hoornsterzwaag. Hij vertelt dan vanaf 20.00 uur in MFC De Kompenije in Jubbega hoe makkelijk inbrekers hun gang kunnen gaan.

Jansen geeft de aanwezigen informatie en tips hoe inbraken te voorkomen. Zelf was hij achttien jaar lang een typische inbreker: drugsverslaafd, continu in geldnood en meerdere keren opgepakt.

De 52-jarige Jansen begon vanwege een verslaving aan drugs en tekort aan geld in 1980 met inbreken. In 1998 keerde hij zijn leven om, ging in therapie en raakte weer op het rechte pad. Sinds 2007 geeft hij via de Stichting Veiligheid en Preventie voorlichting over inbraakpreventie.

Uit eigen wijk

Het typische werkgebied van een inbreker is volgens hem vaak een kilometer rondom het eigen huis.

Zijn eigen werkgebied in de jaren bestond uit enkele dorpen in Drenthe. ,,Ik ging niet helemaal naar Groningen. Ik bleef lekker in mijn eigen buurt. En zodra ik daar te bekend werd, ging ik naar de buurt of het dorp daarnaast.”

Dorpsonderwerpen

Bij de jaarvergadering staan daarnaast veel dorpsonderwerpen op de agenda zoals: het opknappen van de dorpskern Jubbega, het hertenkamp, woningbouw in het dorp en de nieuwsbrief.