Anton Eizema: ‘Sloop woning Het Meer als verkoop mislukt’

HEERENVEEN - Anton Eizema heeft maandagavond in een openbare hoorzitting tussen hem en de gemeente Heerenveen laten weten een sloopvergunning aan te vragen in de week van 2 december voor het ‘schuifhuis’ aan Het Meer 27 als de woning tegen die tijd niet is verkocht.

Volgens Eizema zijn er momenteel vier potentiële kopers voor de woning in Heerenveen. ,,Ieder van hen wil het huis slopen en nieuwbouw realiseren. Dat is exact wat de gemeente wil.”

Inzet van de hoorzitting was een dwangsom van 10.000 euro die boven het hoofd hangt van Eizema, maar nog niet is opgelegd. Die kwam tot stand omdat de op 15 oktober 2018 onverklaarbaar bewoonde woning betreden was door de makelaar van Eizema, terwijl de woning was verzegeld.

Met het betreden van de woning is volgens de gemeente het zorgplichtartikel uit Artikel 1A van de Woningwet overtreden. Waar Eizema volhield dat het betreden per ongeluk was gebeurd ,,omdat de zegels door de warmte van toen er niet meer opzaten en de makelaar de zegels niet kon zien” en hij bovendien zelf in het buitenland zat, daar oordeelde de gemeente dat het wel bewust was gebeurd.

‘Moeten behoeden’

Ook de voorzitster van de hoorcommissie benadrukte dat Eizema ondanks dat hij er niet was de makelaar had moeten behoeden voor het betreden van de woning.

Daarnaast noemde zij de dwangsom redelijk hoog en spoorde zei Eizema aan om het pand te verkopen. ,,En als dat niet lukt als een speer een sloopvergunning regelen.”

Verder adviseerde de commissie de aanwezige partijen om na afloop met elkaar verder te overleggen. Dat leverde maandagavond nog geen concrete afspraken op.

De commissie komt op korte termijn met een uitspraak omtrent de kwestie. Het college van B en W neemt vervolgens voor 31 december een besluit.

Schikking

Eizema en de familie Weiler, die het huis voor 170.000 euro van hem kochten, kwamen in december een schikking overeen. Dat was daags voor een kort geding dat de advocaat van de familie Weiler tegen Eizema had aangespannen.

Bij de schikking werd overeengekomen dat Eizema het huis terugkocht voor 140.000 euro.

De woning aan Het Meer werd op 15 oktober onbewoonbaar verklaard, nadat de muren begonnen te schuiven. Het huis dreigde in te storten toen de eigenaren Marjolein en Michael Weiler aan het klussen waren in de woning.

Ondertussen staat het huis als ‘opknapper’ voor 125.000 euro nog steeds te koop op Marktplaats.

Voor de advertentie op Marktplaats zie deze link.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)