De Uitdaging: ‘Een rageroom bouwen bij O.D.L.’

LUINJEBERD - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Leo en Jantine Bouwhuis, eigenaren van Café en Cafetaria O.D.L in Luinjeberd.

Leo (42) en Jantine Bouwhuis (32) zijn sinds september vorig jaar de eigenaren van Café en Cafetaria O.D.L in Luinjeberd.

,,Mijn man is hier geboren. Mijn schoonouders hebben vroeger het café gehad. Daarna zijn er veel anderen in gekomen. Op een gegeven moment kwam het te koop en toen zeiden we al: ‘Wat gaan we doen?’ We konden het voor een redelijke prijs kopen en hebben toen besloten: ‘We gaan die uitdaging aan’”, zegt Jantine Bouwhuis.

O.D.L.

Het café was behoorlijk uitgeleefd en er moest veel gedaan worden. Leo had een eigen bouwbedrijf en is daarmee gestopt toen het stel het café overnam.

,,Dat scheelt, Leo kon alles zelf doen. Hij is gestopt met zijn eigen zaak om hier volledig te draaien. We hebben de grote zaal helemaal geverfd, het terras aangepakt en nu zijn we bezig met het kleine vergaderzaaltje. We zijn nog niet uitgeklust”, aldus Jantine.

Zelf werkt Jantine nog drie dagen per week bij een makelaarskantoor. Ze doet commercieel vastgoed. Het pand heet al jaren Onder De Linden. Dat heeft het ondernemerspaar laten staan op het pand, maar het stel wilde ook iets anders. Vandaar: O.D.L.

In diepe

Het eerste weekend dat Leo en Jantine zelf draaiden, was het weekend van de Lúnberter Merke.

Jantine: ,,We werden gelijk in het diepe gegooid, maar het was hartstikke leuk.” Horeca-ervaring hadden ze beiden niet echt. ,,Ik organiseer het Streekein Festival. Ik zit al 20 jaar in het bestuur, maar daar doe ik de horeca niet van. Meer alles eromheen. Mijn horeca-ervaring bestond meer uit aan de andere kant van de bar”, zegt Leo Bouwhuis. Jantine heeft twee escaperooms gehad en draaide dan zelf de bar. ,,Voor de rest ben ik ook een leek in de horecawereld.”

Cafetaria

Hun motto is dan ook: ‘Je moet het gewoon doen’. In de oude rookruimte van O.D.L. is een cafetaria gecreëerd.

,,Van een kroeg alleen kun je niet bestaan en er zijn niet veel cafetaria’s in de buurt, daarom begonnen we een cafetaria. Dat doe ik samen met Esther en het gaat hartstikke goed”, vertelt Jantine.

Gokje

Leo: ,,Toen dit pand te koop stond, waren er gegadigden die er geen café van wilden maken. Dat vonden we zonde, het is de dorpskern. Er was achterstallig onderhoud, maar dat kan ik zelf doen en vind ik leuk. Het leek ons een leuke uitdaging.”

,,Het was een gokje, maar een waarvan we zeker geen spijt hebben”, vult Jantine aan.

O.D.L. is nu een jaar open, er zijn twee zangkoren die er wekelijks repeteren, er is een kaartclub en er is een nieuwe biljartclub ontstaan: Tweede Keus.

Jantine: ,,De klantenkring van de vorige eigenaar was niet meer zo groot, maar omdat mensen ons kennen, is de hele kern weer terug. En wel meer.”

Activiteiten

,,Toen we dit kochten, ging het allemaal heel snel. We zijn nu van dinsdag tot en met zondag open. Maandag is klusdag. En slaapdag. Ik moest eerst wel aan de tijden wennen. Ik was gewend om van ’s ochtends zeven uur tot ’s middags een uur of vier te werken. Dat is nu helemaal andersom”, vertelt Leo.

Het stel organiseert ook activiteiten. Die baseren ze op wat er in het dorp speelt en waar belang bij is.

Jantine: ,,Ik geef workshops; bloemschikken in december en ik wil straks chocoladeletters maken. Maar ik huur ook weleens iemand in.”

Zaterdag wordt Sinterklaas feestelijk welkom geheten in O.D.L. en met Kerst kunnen kinderen versieringen voor in de kerstboom komen maken.

Rageroom

Jantine en Leo zijn nog niet uitgeklust. Er is al veel gedaan, maar het stel zit nog vol plannen.

,,We willen buiten nog nieuwe verlichting, we zijn bezig met het kleine vergaderzaaltje, de wc’s moeten worden aangepakt, die zijn oud, maar wel schoon, en we willen een rageroom. Dat is momenteel wel de uitdaging”, zegt Jantine.

Een rageroom is een hype in China en het is een kamer waarin je dingen stuk kunt slaan.

,,Sommige mensen nemen eigen spul mee, van een ex bijvoorbeeld. Hier richten we het in als klein woonkamertje en dan krijgen ze een kwartier om het kapot te slaan. De container staat er al, we zijn er alleen nog niet aan toe gekomen om het klaar te maken”, licht Jantine toe.

Begrafenissen

,,Ik zou het ook wel mooi vinden als we wat meer kunnen doen met begrafenissen. We hebben hier een keer een dienst gehad en dat was erg mooi. Mensen willen niet altijd meer in zo’n strak kamertje met een koek. Het is momenteel ook bier of een wijntje na de tijd”, zegt Jantine.

Er kan veel

,,We zijn een plekje waar iedereen elkaar ziet en met elkaar praat. Er kan veel bij ons. Een tijdje geleden moest Sint Nyk voetballen tegen Gersloot. Na de tijd kwamen ze hier. Ze hadden zelf een dj geregeld; het was een groot feest. Echt heel leuk. Dat maakt het werk ook leuk. Dat soort dingen”, zegt Leo.

Jantine voegt toe: ,,De eerste week hoefden we maar een rolletje wc-papier op te hangen en mensen waren al blij. Je doet het al gauw goed. Dat maakt het wel echt leuk: de mensen en de activiteiten die we organiseren.”

(Tekst Mieke van Veen)