Friese gebouwen - net als Times Square - in het oranje licht: van Waterpoort tot kinderhoofden

Maandag is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Met de VN-campagne ‘Orange the World’ worden deze dag meer dan 200 gebouwen en objecten in Nederland in het oranje licht gezet. Ook in Friesland kleuren gebouwen oranje.

Vanaf maandag wordt wereldwijd twee weken lang actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld.

Het oranje uitlichten van gebouwen en objecten door overheden is onderdeel van de internationale campagne. Ministeries, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties doen mee.

Fontein en Waterpoort in de schijnwerpers

In Friesland staan onder meer de kinderhoofden-fontein bij het station in Leeuwarden, de Waterpoort in Sneek en gemeentehuis Crackstate in Heerenveen in de oranje schijnwerpers.

Daarnaast doen het Drachtster Lyceum, de protestantse kerk in Tjalleberd, de Mariakerk in Mantgum en het Lycklamahûs in Beetsterzwaag mee aan de actie.

Buiten Friesland, in Borger, kleurt het grootste hunebed van Drenthe oranje. Over de grens doen onder meer Times Square in New York en de Brandenburger Tor in Berlijn mee aan de campagne.