Fototip van de maand: ‘Kies eens een ander standpunt voor een portret’

HEERENVEEN - In de maandelijkse rubriek ‘fototip’ van de Fotoclub Heerenveen staat ditmaal ‘portretfotografie’ centraal.

,,Mensen zijn vast het meest gefotografeerde onderwerp ter wereld en misschien ook wel daarom het moeilijkst. Een portret moet mooi zijn en het moet iets zeggen over de persoon”, zegt Peter van Zwol, maker van de foto en lid van de Fotoclub Heerenveen.

Vaak worden portretten recht van voren genomen, kijkend in de lens en het liefst altijd lachend. Daar is niets mis mee, maar ook niet echt spannend om naar te kijken.

,,In deze foto heb ik voor een ander standpunt gekozen, waardoor je als kijker niet meteen weet hoe de situatie is, waar ze aan denkt en waar ze naar kijkt. Dat mag je als kijker zelf invullen.”

Niet alleen zijn standpunt is anders, maar ook de houding van de persoon op de foto is anders dan gebruikelijk.

,,De schouders staan diagonaal in beeld en haar hoofd is naar links weggedraaid. Dat geeft de foto diepte en beweging. Er lijkt van alles te gaan gebeuren.”

De foto is buiten genomen met de volle zon rechts. Links is een reflectiescherm gebruikt, waardoor het licht aan beide kanten op het gezicht valt. ,,Zo’n reflectiescherm kun jezelf maken met een wit laken of een plaat piepschuim.”