De Uitdaging van Sinterklaas: ‘Zo oud mogelijk worden’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Sinterklaas. De goedheiligman verwelkomde vrijdag en zaterdag bezoekers in het Sinterklaas Hotel in Heerenveen.

,,Goed je pepernoten vasthouden hè”, roept Sinterklaas (leeftijd onbekend) een jongetje na dat met zijn moeder het Sinterklaashotel verlaat. Het is druk in het Posthuis Theater in Heerenveen dat de weken dat Sint in Heerenveen is, dient als zijn onderkomen. ,,Die stoel was ook bij het Sinterklaassprookje!”, zegt het volgende kindje dat Sint begroet. ,,Ja die stoel staat hier altijd voor mij. Vond je het sprookje leuk?”, antwoordt de goedheiligman het jongetje.

Primeur

Jong en oud staat in de rij om Sinterklaas te begroeten of met hem op de foto te gaan. ,,Jij bent wel een heel klein pietje en wat heb je een mooie muts op. Is het zijn eerste foto met Sinterklaas?”, vraagt Sint aan de moeder. Hij blijkt inderdaad een primeur te hebben.

Heerenveen

16 november kwam Sinterklaas Heerenveen binnenvaren. ,,De reis naar Heerenveen verliep goed. Heerenveen is een fantastisch dorp om te komen. Het is knus en gezellig en niet zo heel groot. De intimiteit van de mensen kan ik waarderen. En het feest wordt hier gevierd zoals ik het graag zie.” Sinterklaas vindt de Heerenveense kinderen top. ,,Ze zijn weleens verlegen als ze naar me toe komen, maar vervolgens staan ze te dansen met discopiet en is de schroom weg.”

In Heerenveen heeft Sinterklaas al heel wat jaren een raadgever: Jan de Vos. ,,Dat is zo gekomen toen ik bij hem in de kappersstoel mijn baard liet doen in Heerenveen. Sindsdien hebben we goed contact.” Als de goedheiligman in Heerenveen is, laat hij daar nog steeds een keer per week zijn baard doen. ,,Nu bij zijn zoon. Jan is met pensioen.”

Ozosnel

,,Sinterklaas, hoe is het eigenlijk met uw paard?”, vraag een Piet zich opeens af. ,,Ja, laat ik maar even bij Ozosnel kijken”, antwoordt Sint. ,,Ik pak uw staf wel even.” Sinterklaas loopt naar buiten en een ouder stel spreekt hem aan: ,,Wat leuk om u te treffen Sinterklaas.” ,,Ik weet nog dat jullie bij mij op schoot hebben gezeten”, reageert de goedheiligman. Hij loopt door naar Ozosnel en ziet dat alles goed is. Paardenpiet let goed op het paard. Ook bij de pepernotenfabriek gaat alles volgens plan. ,,Die zachte pepernoten zijn voor mensen met een kunstgebit Sinterklaas”, zegt Bakpiet.

Foto

,,We hebben goed op uw stoel gepast Sinterklaas. Niemand heeft erop gezeten”, zegt een Piet als Sinterklaas weer naar binnen gaat. Het volgende kindje staat alweer klaar om Sint te begroeten. Op schoot, een high five of een boks; Sint is van alle markten thuis. ,,Zullen we met z’n drieën op de foto? Dat is cool”, zegt Sinterklaas tegen een jongetje en zijn oma. ,,Dan kan je op school zeggen: ‘Ik ben met Sinterklaas op de foto geweest’. Die foto plaats je maar op de schoorsteenmantel. Je hebt dan ook een alibi; je moeder weet dan waar je bent geweest.”

Leeftijd

Sinterklaas vraagt regelmatig aan de kinderen hoe het met ze gaat op school. Maar de kinderen hebben ook een specifieke vraag voor Sinterklaas: ‘Hoe oud bent u?’ ,,Ik tel mijn verjaardag niet meer. Dan raak ik alleen maar de tel kwijt. Hoe oud denk je dat ik ben?” ,,80?”, raadt een jongetje. ,,Véél ouder. Ik zeg het niet. Dan schrikken mensen alleen maar.”

Kleurplaten

De muren in het Sinterklaashotel zijn gevuld met kleurplaten en tekeningen van kinderen. Die muren worden ook steeds voller. Een meisje overhandigt Sinterklaas een ingekleurde kleurplaat. ,,Ik heb een rode neus? Ik lijk wel een beetje op een clown. En een gele mijter?” Het meisje lacht. ,,O, ik zie ook dat ik een gele baard heb. Dat is misschien wel leuk voor de paasdagen, dan werk ik toch niet. Mag ik je kleurplaat hier ophangen?” Samen met de Hoofdpiet hangt het meisje de kleurplaat op. Zij mag zeggen waar en Hoofdpiet plakt het kunstwerkje vast.

Pepernoten

,,Ga je alweer weg?”, zegt Sinterklaas tegen een jongetje dat weggaat. ,,Wel je schoen zetten vanavond!” Iedereen gaat naar huis met een hand of jaszak vol pepernoten. Ook journalisten worden niet overgeslagen. ,,Ik houd wel in de gaten wat ze schrijft hoor Sinterklaas. Misschien kunnen we haar omkopen.” Hoofdpiet graait in een zak pepernoten en leegt zijn hand op tafel. ,,Dit werkt vast.”

Feestje

,,Sinterklaas zijn is echt een feestje. Ik heb altijd blije kinderen om mij heen.” Als Sinterklaas weer in Spanje is, dan mist hij het Nederlandse weer. ,,In Spanje is het altijd warm. Ik houd wel van fris weer. Ik houd ook van schaatsen. Ik ben hier maar een paar weken, maar als het dan in die periode koud genoeg is, dan ga ik schaatsen.” Hij gaat ook weleens naar Thialf, maar niet om te schaatsen; om te kijken. ,,Ik ben een natuurijsman.”

En wat is de uitdaging van Sinterklaas? ,,Zo oud mogelijk worden.”

Mieke van Veen