Nieuw fonds voor behoud boerderijen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor een nationaal fonds om historische boerderijen te behouden.

Het Boerderijenfonds is bedoeld om agrarische gebouwen te restaureren, verduurzamen en nieuwe bestemmingen te geven. In de komende jaren kunnen er 25 tot 30 projecten mee worden ondersteund in het hele land, zo heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bekendgemaakt.

Leefbaarheid aantonen

Het initiatief komt van de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland met hulp van het Nationaal Restauratiefonds. Eigenaren van boerderijen kunnen bij het fonds hulp krijgen als ze kunnen aantonen dat hun verbouwplan de leefbaarheid op het platteland vergroot en ,,meerwaarde heeft voor de directe leefomgeving’’.

Eigenaren van oude boerderijen lopen vaak tegen problemen aan bij het energiezuiniger maken. Technisch is dit meestal lastig, terwijl ook niet alles is toegestaan bij monumentale gebouwen. Voor hen is niet alleen geld, maar ook advies en kennis vaak moeilijk te verkrijgen. Het fonds wil helpen en ook de algemene kennis vergroten. Binnen enkele maanden wordt het mogelijk om steun aan te vragen bij het Restauratiefonds.