Bart de Vries sloopt solo het peloton in Alkmaar

Op dezelfde baan als waar hij elf jaar geleden zijn eerste marathon won, boekte Bart de Vries zaterdag wederom een overwinning. Het was de vierde in zijn loopbaan.

De Heerenvener transformeerde zich in Alkmaar tot een eenmans sloopbedrijf. Hij dubbelde het peloton twee keer.

De eerste keer dat De Vries dat deed, was de rijder van OR Quest Bouw & Techniek in gezelschap van dertien anderen, de tweede ronde voorsprong realiseerde hij solo, hoewel hij uiteindelijk hulp kreeg van zijn ploegmaats Bart Mol, Mats Stoltenborg en Marco van der Tuin. En dat allemaal ondanks een straffe wind die het peloton een avond lang geselde.

'Net zo mooi'

,,In 2011 versloeg ik hier in Alkmaar mijn broer (Bob de Vries, red.) in de sprint van een kopgroep, maar deze is toch zeker net zo mooi’’, vertelde de 31-jarige Bart de Vries zaterdag aan . ,,Ik heb me in het begin van de wedstrijd een beetje rustig gehouden, want ik wist dat mijn aanval direct de goede punch moest hebben om te slagen. Toen heb ik alles gezet op die ene aanval. Deze deed echt wel pijn om te winnen.’’

Crispijn Ariëns werd tweede, diens ploegmaat Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans) volgde als derde.

Ouderwetse sprint voor Schouten

Bij de vrouwen maakte Irene Schouten haar rentree nadat ze de voorgaande weken bezig was geweest als langebaner in de diverse World Cups. Het werd weer een ouderwetse sprint, deze keer met alle hoofdpersonen van de partij. Maar op Schouten (Royal A-ware) stond weer eens geen maat. Haar snelheid was door niemand bij te benen. Francesca Lollobrigida dolf het onderspit maar werd na zes marathons nu wel de klassementsleidster.

Manon Kamminga uit Haulerwijk eindigde als derde en Marijke Groenewoud uit Hallum kwam als vierde over de streep.

Dat Schouten in Alkmaar present was, lag niet in de planning. Ze zou eigenlijk in Kazachstan zijn voor de wereldbekerwedstrijd in Noersoeltan, maar paste voor de eer toen ze hoorde dat ze daar in de B-groep zou moeten starten. ,,Dan valt er niks te winnen en kan ik beter de marathon rijden’’, motiveerde een blije Schouten. ,,Dit is toch mijn tweede thuisbaan, want hier ben ik ooit begonnen. Dan is het leuk om hier te winnen.’’