Studenten en docenten Friesland College rijden in zelf opgeknapte auto’s voor goede doel door de woestijn naar Senegal

REGIO - Zes studenten uit de regio, twee docenten en een oud-docent van het Friesland College reizen in oude zelf opgeknapte auto’s in drie weken tijd via Heerenveen door de Sahara naar Gambia en Senegal. Dat is een rit van ongeveer 7500 kilometer.

Hieronder een door het Friesland College zelf geschreven artikel.

Ze sleutelen wekelijks met plezier in Heerenveen aan hun auto’s in de werkplaats van Saturnus, waar technische opleidingen van het Friesland College zijn gehuisvest. Team ‘Wody’ heeft in Brabant een Landrover Discovery uit 2003 op de kop getikt.

Met 360.000 kilometer op de teller en het stuur aan de rechterkant, zegt Wout Spaargaren uit Leeuwarden: „Daarom was het een koopje.” Er moet wel het nodige aan gebeuren, om de wagen klaar te maken voor de lange rit die op 2 februari begint.

‘Dieselriders’ Watze Hoekstra uit Wouterswoude en Sipke Bakker uit Delfstrahuizen klussen aan hun Volvo 850. „Meer dan 500.000 kilometer op de teller”, zegt hij. „Maar dat kan zo’n Volvo met Turbo Diesel Injection best hebben.”

Hij kan in Afrika ook nog wel even mee, want daar blijven de vijf auto’s van de studenten straks achter. De jongens gaan met het vliegtuig terug, nadat ze eerst nog zeven weken projecten hebben gedaan in Senegal en Gambia.

Zo gaat Wouter met teamgenoot Dylan van der Weide uit Mantgum een lokaal inrichten om er les te geven op het gebied van elektriciteit. Aan wie? ‘Dat weten we niet, maar we nemen van alles mee en zien het wel.’ De klus past bij hun opleiding: Engineering.

Watze en Sipke doen de opleiding Specialist Mobiele Techniek. „Voor alles wat rijdt en rolt”, aldus Sipke. Zij gaan met jongeren daar aan de slag met een airco voor auto’s, die er eerder is gebracht maar nu staat te verstoffen.

Mooie stages

Al met al mooie stages, want zo mogen zij hun uren tellen. In Afrika moeten ze zich redden in het Engels en Frans, maar dat is een deel van het avontuur. Nu komt het erop aan om de auto’s klaar te maken en geld bijeen te sprokkelen.

Het avontuur kost per team 8000 euro, dus het is zaak om flinke sponsoren te zoeken. De jongens zijn al een eind op weg, zeggen ze. En natuurlijk moeten ze van alles plannen voor de reis, waarin ze ook geregeld in tentjes langs de weg zullen overnachten.

In Mauretanië komen ze samen met vijftien andere teams van het landelijk project Go For Africa, om in kolonne met militaire begeleiding door dat land te trekken. Voor de vijftiende keer ondernemen studenten van verschillende roc’s in Nederland deze reis. Het Friesland College doet voor het eerst mee.

‘Mooi doel’

„Het is een mooi doel”, zegt docent Sem Westerhuis. Hij nam het initiatief en gaat mee, al moeten de studenten zich tijdens hun verblijf in Afrika vooral zelf redden.

„En die lessen in Afrika passen uitstekend bij de inzet van het Friesland College, dat studenten wil opleiden tot ‘praktische wereldburgers’ met aandacht voor Global Goals. Voor de jongens is het een reis die hun leven zal veranderen. Ze komen vast heel volwassen terug.”